Vedonlyöntikertoimet

Vedonlyönnin logiikka

Vedonlyönti on kuin arpaonni – kukaan ei tiedä lopputulosta etukäteen eikä mikään ohjelmoitu prosessi voi vaikuttaa lopputulokseen. Vedonlyönnissä käytetään sekä kiinteitä että muuttuvia kertoimia. Riippumatta siitä, kumpaa kerrointyyppiä käytetään, kerroin on sitä suurempi mitä epätodennäköisempi lopputulos on. 

Kertoimet

Kertoimet ovat koko vedonlyönnin suola. Kertoimilla vedonlyöntisivusto osoittaa omaa näkemystään siitä, mikä tapahtuman lopputulos on ja samalla ne osoittavat voittosumman, jonka vedonlyöjä kuittaa itselleen onnistuneella vedolla. Teoriassa kertoimet on laskettu niin, että vedonvälittäjä voittaa aina. Tietenkään aina näin ei tapahdu, vaan joskus pelaajat onnistuvat kuittaamaan itselleen huikeitakin voittosummia. Käytännössä voitonjako toimii niin, että vedonvälittäjät arvioivat saamiensa tietojen pohjalta todennäköisimmän lopputuloksen ja vähentävät sitten kertoimista niin sanotun talon osuuden ennen kuin lähtevät tarjoamaan kertoimia pelaajille. Tällä tavoin vedonvälittäjä tekee itselleen toiminnasta kannattavaa. 

Kiinteä kerroin on sellainen, mitä vedonlyönnin välittäjät käyttävät. Pelaaja siis tekee vedonlyöntinsä ja kun se on tehty, ei hänen kertoimensa enää muutu. Muuttuva kerroin puolestaan elää ja muuttuu pelikohteen sulkeutumiseen asti. Käytännössä se, miten muut pelaajat veikkaavat muuttavat kerrointa jatkuvasti. 

Todennäköisyydet

Sinänsä vedonlyönnin matematiikka on hyvin simppeliä – mitä epätodennäköisempi lopputulos, sitä enemmän epätodennäköistä lopputulosta veikannut pelaaja voittaa. Käytännössä, mitä todennäköisempi lopputulos, sitä enemmän pelaajat ovat sitä veikanneet eli sitä enemmän on oikeita veikkauksia. Kun oikeita veikkauksia on paljon, sitä pienempi on voittokerroin ja sen myötä myös voitettava rahasumma. Vedonlyönnin kertoimet perustuvat aina todennäköisyyksiin.

Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa laskea vedonlyönnin todennäköisyyksiä ja siksi se voikin olla hankalaa. Vedonvälitystä ammatikseen harjoittavilla tahoilla on talossaan erikseen henkilöitä, joiden tehtävä on laskea kertoimet vetoa lyötäville kohteille. Kerroin muodostuu, kun luku 1 jaetaan vetoa lyötävän kohteen todennäköisyydellä ja kerrotaan sitten luvulla 100. Kun todennäköisyyttä lähdetään selvittämään, on otettava huomioon useita asioita, niin vetoa lyötävän tapahtuman sisä- kuin ulkopuoleltakin. Ensinnäkin on selvitettävä, mitä tietoa tapahtumasta on saatavilla. Esimerkiksi jos kyseessä on urheilutapahtuma, on tärkeää selvittää kyseisen sarjan perusjakaumat. Mikäli kyse on vaikkapa presidentinvaaleissa, on äänestysgallupit syytä käydä läpi. Todennäköisyyttä laskettaessa kaikki lopputulokseen vaikuttavat tekijät on kyettävä löytämään, myös psykologiset lähtökohdat. Vaikka läheskään kaikki vaikuttavat tekijät eivät ole numeerisia, on niistä kyettävä tekemään sellaisia. 

Saatavat todennäköisyysluvut ovat aina yli 100 %, sillä vedonvälittäjä laskee mukaan oman osuutensa jo tässä kohtaa. Kun todennäköisyysluvut ovat ylhäällä, kerrointa laskiessa talon saama voitto on periaatteessa taattu. Toki voi tapahtua yllättäviä asioita, esimerkiksi urheilupelissä tähtipelaaja katkaista jalkansa, minkä seurauksena koko pelin asetelma ja lopputulos muuttuu. Tällaisissa tilanteissa vedonvälittäjien ei auta kuin kärsiä tappionsa ja maksaa voitot. Mikäli vedonvälittäjä peruisi vedon ollessaan tappiolla, ei sillä olisi pian yhtään pelaajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *