Accuscore tarkin ennustaja

20.4.2015


Vaalit on käyty ja tulokset laskettu. Olemme laskeneet myös omien ennusteidemme osumatarkkuuden. Ja tietenkin vertailleet sitä muihin tahoihin, jotka ennustivat kaikkien vaalipiirien paikkajakaumaa. Jokaisesta väärälle puolueelle menneestä paikasta sa yhden virhepisteen. Mitä vähemmän virheitä, sen tarkempi ennuste.


​1) Accuscore 18

​2) Iltalehti 24

3) Antti Koskela 24

​4) Talouselämä 27

​5) Vaalianalyytikko 31

​6) Yle 34

7) Helsingin Sanomat 34


Kuten listasta näkee, oli meidän ennusteemme tarkin julkaistuista ennusteista. Antti Koskela on nostettu esiin, koska hän oli tarkin vaaliennustuskisaamme osallistunut henkilö. Iltalehti käytti pohjana ennusteitamme, mutta muokkasi sitä kvalitatiivisen tiedon pohjalta - joskus väärään suuntaan...


Käytännössä 18 virhepistettä tarkoittaa, että ennustimme 9 paikkaa väärin 199 ennustamastamme. Tämä yli 95% osumatarkkuus on hyvä, koska teimme vaaliennusteen ensimmäistä kertaa. Selkeästi käyttämämme simulointiin pohjautuva metodi oli muiden ennustemalleja tai -osaamista parempi.


Ennustimme myös useiden kuukausien ajan, että kokoomus tulee saamaan toiseksi eniten ääniä, mutta perussuomalaiset saavuttaa toiseksi eniten paikkoja. Tämä tapahtui. Vaalimatematiikka auttoi tällä kertaa perussuomalaisia ja viimeisten päivien gallupit turvasivat loput.


Aina voidaan selitellä jälkikäteen. Meidänkin ennusteessa 3-4 virhettä oli ennusteessamme lähes samalla vertausluvulla toisin päin kääntyneitä tuloksia. Keskustan kannatus oli hieman ennustettua alempi ja vihreiden korkeampi. Muuten ei suuria heittoja tapahtunut.


Lauantaina Iisalmen Sanomat julkaisi "yksioikeudella" Tietoykkösen tekemän vaaliennusteen. Heidän ennnuste oli ainakin heidän oman ilmoituksensa mukaan 2012 kuntavaalien tarkin. Ennusteessa on laskettu vain valtakunnalliset kannatusprosentit. Kun vertaamme virhemarginaalia Tietoykkösen ennusteen ja oman ennusteemme välillä, saamme tuloksesksi seuraavaa:


1) Accuscore 5.4 %-yksikön virhe

2) Tietoykkönen 8 %-yksikön virhe


Myös tässä vertailussa Accuscore oli näiden vaalien tarkin tuloksen ennustaja. 


Monet luottavat mielipidemittauksiin vaalituloksen ennustamisessa. Iltalehti, HS ja Yle julkaisivat omat viimeiset valtakunnalliset gallupinsa juuri vaalien alla. Laskiessamme näiden gallupien virhemarginaaleja ja verratessamme niitä omaamme, tulokset olivat seuraavat:


1) Accuscore 5.4 %-yksikön virhe

​2) HS 7.3 %-yksikön virhe

​3) Yle 8.3 %-yksikön virhe

4) Iltalehti 9.2 %-yksikön virhe


Tässäkin vertailussa tuttu yritys löytyy kärkipaikalta. Virhemarginaalit pitävät sisällään eduskuntapuolueiden tulosten virheen, eivät puolueita, jotka tällä kertaa jäivät rannalle.


Kuten näistä eri vertailuista näette, Accuscore oli selkeästi 2015 eduskuntavaalien tuloksen tarkin ennustaja. Monet "asiantuntijat" tekivät varmaankin omia ennusteitaan, mutta eivät julkistaneet niitä. Toivottavasti tämä tulos rohkaisee muitakin julkaisemaan ennustuksiaan jatkossa.