Vaalit

Miksi vaalit?

Voi joku kysyä. Tai mitä yhteistä on eduskuntavaaleilla ja koripallo-ottelulla? Ehkä niitäkin löytyy, mutta meidän lähestymisemme on todennäköisyyksien ja mallintamisen maailmasta. Kuten urheilutapahtumia myös vaaleja voidaan simuloida. Määritetään parametrit, kehitetään ja parannetaan algoritmit, sekä mietitään parhaat käyttökohteet. Nämä kaikki vaiheet tehdään niin vaalisimulaatiossamme kuin ottelusimulaatioissamme.

Kollegamme USAssa ovat mallintaneet paikallisia vaaleja erilaisin metodein ja tuloksin. Eräs parhaista on Nate Silver, jonka mallia olemme osaltaan kopioineet ylpeydellä. Maailma ameriikan raitilla on kuitenkin hyvin yksinkertainen omaamme verrattuna ja dataa on saatavilla huomattavan paljon enemmän.

Miten ennustamme?

Menemättä syvällisiin matemaattisiin todistuksiin tai muuhun pitkästyttävään jargoniin, tässä muutama olennainen asia ennustuksistamme:

  • Käytämme valtakunnallisten mielipidemittausten dataa ja aikaisempien EK-vaalien tuloksia ennustuksissamme. Ennustamme siis vaalitulosta vaalipäivänä, emme puolueiden tämänhetkistä kannatusta, kuten mielipidemittaukset tekevät.
  • Eri mielipidemittauslaitosten gallupit saavat erilaiset painoarvot aiemman tarkkuuden mukaan. Samoin uudempien mielipidemittausten painoarvo on vanhempia suurempi…
  • Ehdokasasettelulla on vähän vaikutusta tuloksiimme. Puolueilla on aina paras koskaan ehdolla ollut porukka vaaleista toiseen…
  • Talouden tunnusluvutkaan eivät vaikuta tuloksiimme.
  • Olemme laskeneet simulointeja useilla äänestysprosenteilla, mutta niiden muutosten vaikutus on hyvin pieni, joten jätämme sen huomioimatta.
  • Vaalibudjetit, muiden vaalien (kunnallisvaalit, presidentinvaalit tai EU-vaalit) tulokset tai vaaliliitot olemme jättäneet niinikään huomioimatta.
  • EK-vaalit on simuloitu 50000 kertaa ja päivitämme näitä tuloksia aina uuden mielipidemittauksen julkistamisen jälkeen – ja ehkä vähän niiden välilläkin.
  • ​Lopullisen vaaliennusteen teemme pari päivää ennen vaaleja, kun mielipidemittauksia ei enää julkaista.