Ennusteemme mukaan Kokoomus menettäisi kaksi paikkaa Uudellamaalla. Samoin kävisi hallituskumppani SDP:lle. Perussuomalaiset pitäisivät vanhat asemansa seitsemällä paikallaan, mutta Keskusta nousisi viiteen paikkaan. Muut paikkamäärää kasvattavat puolueet olisivat Vihreät ja Vasemmistoliitto. RKP:lle ennustamme jälleen kolmea kansanedustajaa.


KD:n marginaalinen pudotus ennustetussa äänimäärässä vaikuttaa hieman marginaalista suuremmalta paikkoja laskettaessa. Se menettäisi ainoan paikkansa ja jäisi ilman kansanedustajaa Uudenmaan vaalipiirissä.


Kuinka varmoja nämä paikkalaskelmat sitten ovat? Tutkikaamme hieman vertauslukuja. Kokoomuksen menetys voi olla suurempikin, sillä he ovat tässä ennusteessa ottamassa viimeisen paikan Uudellamaalla.  Myös Perussuomalaisten seitsemäs paikka on kaikkiea muuta kuin kirkossa kuulutettu. Näitä paikkoja kärkkyvät lähinnä SDP, jolla on mahdollisuudet minimoida tappio yhteen paikkaan, sekä Kristillisdemokraatit, jotka tarvitsisivat hieman lisää ääniä säilyttääkseen ainokaisen paikkansa. Muiden puolueiden osalta tulosten pitäisi poiketa huomattavasti ennusteestamme, jotta paikkamäärät muuttuisivat suuntaan tai toiseen.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 9 (-2)
  • Perussuomalaiset 7 (0)
  • SDP 5 (-2)
  • Keskusta 5 (+3)
  • ​Vihreät 4 (+1)
  • RKP 3 (0)
  • Vasemmistoliitto 2 (+1)
  • ​KD 0 (-1)

 

Kokoomuksen kannatuksen valtakunnallinen alamäki näkyy myös ennusteessamme Uudellamaalla. Viime vaalien yli 28% kannatus hiipuu yli viisi prosenttiyksikköä alaspäin. Kuten muidenkaan vaalipiirin simulaatioiden tuloksessa, ei tässäkään ole huomioitu ehdokasasettelun vaikutusta. Kokoomuksella emme usko sen olevan ainakaan positiivinen, kun entinen pääministeri ja koko maassa kolmanneksi eniten ääniä kerännyt Jyrki Katainen ei ole ehdolla.


Toinen ehdokasasettelun kannalta mielenkiintoinen tilanne on SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Antti Rinteen ehdokkuus. Hän tuonee pääministerivaaliääniä, mutta niitä on tietysti jaossa viime vaalien SDP:n koko valtakunnan ääniharavalta Lauri Ihalaiselta, koska hän on ehdolla Keski-Suomessa. Rinteen panosta tarvitaan pienentämään ennakoitua yli 3%-yksikön pudotusta.


​Simulaatiomme ennustaa Perussuomalaisille pientä laskua ja Vihreille pientä nousua. Koska Uusimaata sanotaan äänestysmielessä valtakunnaksi pienoiskoossa, on koko valtakunnan tasolla kannatustaan nostanut Keskusta suurin voittaja myös Uudellamaalla. Vaikka mallimme ennustaa Keskustalle historiallisen suurta äänipottia, heidän - varsinkin naisehdokkaiden - nimilistalta puuttuvat tunnetut nimet. Yli 70000 äänen saaminen ja viimekertaisen äänimäärän tuplaaminen on kovan työn takana.


Vasemmistoliiton kannatuksen ennustetaan nousevan hieman ja RKP:n pysyvän vakaasti ennallaan. KD:lle ennustamme marginaalista 0,3%-yksikön laskua.   


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Uudenmaan vaalipiirikohtainen ennuste


​26.1.2015

 

Simulointiemme valossa Kokoomus säilyttää suurimman puolueen asemansa myös Uudenmaan vaalipiirissä. Valtakunnallisen äänestysprosentin ollessa 66%, ennustamme Uudenmaan äänestysprosentiksi n.68,6%. Tämä äänestysprosentti on korkein kaikista vaalipiirikohtaisista prosenteista. Ja koska Uusimaa on suurin vaalipiiri, annettaneen siellä jälleen yli 500000 ääntä, joka on yli 150000 enemmän kuin missään muussa vaalipiirissä.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina. Suuresta äänimäärästä johtuen tämä vaalipiiri on yksi vaikeimmin mallinnettavista.