Puolueiden paikat muuttuvat lähes jokaisessa simulaatiossa Uudenmaan osalla. Viimeisistä paikoista käydään kova kisa, jossa ratkaisut tapahtuvat muutamien satojen äänten erolla puolueiden kokonaiskannatuksessa. Vertauslukujen erot voivat olla muutamien kymmenien luokkaa.


Verrattuna edelliseen ennusteeseemme SDP on saavuttamassa yhden paikan enemmän ja Perussuomalaiset yhden paikan vähemmän. Nämä paikat ovat tietysti hyvin epävarmoja, jotka voivat kääntyä myös toisinpäin. KD:llä on myös hyvät mahdollisuudet yhteen paikkaan, mikäli heidän valtakunnallinen - tai ainakin Uudenmaan - kannatus hieman nousisi. Kokoomuksen ohella Vihreät ovat todennäköisimmät paikkojen menettäjät ennusteeseemme nähden.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 9 (-2)
  • Perussuomalaiset 6 (-1)
  • SDP 6 (-1)
  • Keskusta 5 (+3)
  • ​Vihreät 4 (+1)
  • RKP 3 (0)
  • Vasemmistoliitto 2 (+1)
  • ​KD 0 (-1)

 

Verrattuna viime ennusteeseemme suurimmat muutokset kannatuksessa ovat SDP:n hienoinen nousu ja Perussuomalaisten lasku. Nämä puolueet näyttävät monissa vaalipiireissä olevan toistensa vastakohtia; toinen laskee ja toinen nousee. Uudellamaalla äänestäjiä on paljon ja tunnettujen ehdokkaiden vaikutus muita vaalipiirejä suurempi. Tämä asettaa suuria odotuksia kaikkien puolueiden kärkinimille: pääministeri Alexander Stubbille, valtiovarainministeri Antti Rinteelle, Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinille ja entiselle pääministerille Matti Vanhaselle. Jos joku heistä ei kerää odotusten mukaista äänipottia, näkyy se välittömästi puolueen kokonaiskannatuksessa ja paikkamäärässä Uudellamaalla.


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Uudenmaan vaalipiirikohtainen ennuste


26.1.2015 Tammikuun ennuste Uusimaa


​19.2.2015

 

Simulointiemme valossa Kokoomus säilyttää suurimman puolueen asemansa myös Uudenmaan vaalipiirissä. Valtakunnallisen äänestysprosentin ollessa 66%, ennustamme Uudenmaan äänestysprosentiksi n.68,6%. Tämä äänestysprosentti on korkein kaikista vaalipiirikohtaisista prosenteista. Ja koska Uusimaa on suurin vaalipiiri, annettaneen siellä jälleen yli 500000 ääntä, joka on yli 150000 enemmän kuin missään muussa vaalipiirissä.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina. Suuresta äänimäärästä johtuen tämä vaalipiiri on yksi vaikeimmin mallinnettavista.