KD:n kannatuksen heilahtelu viimeisissä gallupeissa ja sen yleinen lasku edellisistä eduskuntavaaleista näkyy myös tässä. Kuten jo puoluekohtaisessa analyysissä totesimme, on RKP:n kannatuksen vakaus peruskallion luokkaa.


Aiemmissa vaaleissa kovin kisa on ollut suurimman puolueen paikasta. Tällä  hetkellä tässä kisassa suosikin ja takaa-ajajien väliin mahtuu ilmaa melko paljon. Kaikki on mahdollista niin kauan kuin emme ole saavuttaneet 100%, mutta muutoksia pitää tapahtua paljon, mikäli tämä järjestys muuttuu.


Tämä kisa on hyvin lähellä kolikonheittoa, vaikka ero hienoisesti viimeisen mielipidemittauksen jälkeen onkin kasvanut. Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä, miten päivittyvät ennusteet vaikuttavat näihin todennäköisyyksiin.


Viimeisessä parissa verrataan RKP:n ja KD:n todennäköisyyksiä saavuttaa seitsemäs sija vaaleissa. Vaikka paikkamääräisesti ennustettuna tämä kilpa näyttää hyvin selvältä vaalitavasta ja - matematiikasta johtuen, on koko valtakunnan ääniä laskettaessa vielä pientä mielenkiintoa nähtävissä. 


Nämä todennäköisyydet voivat muuttua hyvinkin suuresti, jos ennusteemme puolueiden kannatuksen osalta muuttuu. Tämän päivän ennusteen pohjalta Kokoomuksen mahdollisuus toiseksi suurimmaksi puolueeksi on lähes yhtä suuri, kuin SDP:n ja PS:n yhteensä. Näissä luvuissa vertailemme valtakunnallisia äänimääriä ja lopullisen järjestyksen määrääväät paikkamäärät eivät ole tässä tarkastelussa mukana.


​Kuten kakkossijasta, viidenneksi suurimman puolueen paikasta on käynnissä tasaväkinen kisa. Vaikka ennustamamme puoluekannatus ja myöskin sen todennäköisyys ovat Vasemmistoliitolla ja Vihreillä lähes identtiset, laskiessamme todennäköisintä puoluetta viitospaikalla pientä eroa syntyy. Alla olevasta kuvasta näkyy todennäköisyyksien kehitys viidenneksi suurimman puolueen paikkaan.

Todennäköisimmät voittajat

 

17.2.2015


Simulointimme pohjalta olemme laskeneet todennäköisyyksiä puolueiden suuruusjärjestykselle. Tämä on toimintamme peruskauraa, sillä lähes täsmälleen samoilla menetelmillä laskemme todennäköisyyksiä urheilutapahtumissakin.


Kun puolueiden kannatus näyttää tasaväkiseltä, ei se sitä välttämättä käytännössä ole. Nytkin ennusteissamme on helppo ryhmitellä kolme tasaväkistä porukkaa: Kokoomus, PS ja SDP, jotka kamppailevat kakkostilasta, Vasemmistoliitto ja Vihreät, jotka tavoittelevat viidenneksi suurimman puolueen statusta, sekä RKP ja KD, jotka kisaavat vaalien seitsemmännestä sijasta.


Vaikka kakkostila on äänimäärillä mitattuna hyvin tasainen kilpa, simuloidessamme vaalit kymmeniätuhansia kertoja voimme laskea kuinka monta kertaa kukin puolue olisi toiseksi suurin. Alla olevasta kuvasta näkyvät todennäköisyydet kakkostilaan Kokoomuksen, SDP:n ja PS:n välillä. Aikajana muodostuu viimeisestä kolmesta ennusteestamme, jotka on tehty aina uusien valtakunnallisten mielipidemittausten julkistuksen myötä. Samalla olemme kehittäneet jatkuvasti simulointimalliamme, joka tarkentuu kohti vaaleja mentäessä.