Suurimman puoleen osalta tilanne ei ole muuttunut. Keskustan todennäköisyys suurimmaksi puoleeksi on yli 99%.

​​

Viimeisessä parissa verrataan RKP:n ja KD:n todennäköisyyksiä saavuttaa seitsemäs sija vaaleissa. Vaikka paikkamääräisesti ennustettuna tämä kilpa näyttää hyvin selvältä vaalitavasta ja - matematiikasta johtuen, on KD:n todennäköisyys seitsemänneksi suurimpaan äänimäärään hienoisesti viime ennusteissa kasvanut. 80% todennäköisyys on kuitenkin hyvin korkea, joten kannatuksen täytyy muuttua huomattavasti, jotta tästä oikea kilpailu syntyisi.

​​​

Jos kisa kakkospaikasta ei ollut tarpeeksi kiinnostava vuoden alussa, nyt eri puolueiden todennäköisyys saada toiseksi suurin äänimäärä on 10% sisällä. Kokoomuksen käyrä on laskussa, perussuomalaiset ja SDP sahailevat hieman ylöspäin. Käytännössä on mahdotonta ennustaa mikä puolue saa toiseksi eniten ääniä. Yhtä hankalaa on ennustaa kuka saa toiseksi eniten paikkoja, sillä paikkaennusteemme mukaan perussuomalaiset hyödyntävät äänensä paikoiksi kaikkein parhaiten. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka kokoomus onkin todennäköisin toiseksi suurimman äänimäärän saaja, voi perussuomalaisten paikkamäärä olla toiseksi suurin.


Viidenneksi suurimman puolueen paikasta kisaavat vasemmistoliitto ja vihreät. Kuun alussa todennäköisyyksien ero vitospaikkaan oli jo 20% ja vasemmistoliitto näytti karkaavan viidenneksi. Nyt luvut kuitenkin näyttävät lähentyvän ja onkin mielenkiintoista nähdä jatkuuko vihreiden nousu. Vaalimatematiikka suosii ennusteessamme vasemmistoliittoa, kun kannatusta mitataan paikkamäärissä. Tosin molemmilla puolueilla on useita rajatapauksia eri vaalipiireissä, joten paikkaennusteessakin numerot voivat muuttua viimeiseen ennusteeseemme. Kun todennäköisyydet ovat tässäkin tapauksessa 10% sisällä, ei jännitystä vitospaikan kisasta puutu. 

Todennäköisin kakkonen

 

26.3.2015


Simulointimme pohjalta olemme laskeneet todennäköisyyksiä puolueiden suuruusjärjestykselle. Tämä on toimintamme peruskauraa, sillä lähes täsmälleen samoilla menetelmillä laskemme todennäköisyyksiä urheilutapahtumissakin.


Kun puolueiden kannatus näyttää tasaväkiseltä, ei se sitä välttämättä käytännössä ole. Nytkin ennusteissamme on helppo ryhmitellä kolme tasaväkistä porukkaa: Kokoomus, PS ja SDP, jotka kamppailevat kakkostilasta, Vasemmistoliitto ja Vihreät, jotka tavoittelevat viidenneksi suurimman puolueen statusta, sekä RKP ja KD, jotka kisaavat vaalien seitsemännestä sijasta.


Äänimäärillä mitattuna kis kakkostilasta on hyvin tasainen. Kun laskemme eri puolueiden todennäköisyyden toiseksi suurimmaksi äänimäärällä mitattuna, näyttää kuvio seuraavalta.