Savo-Karjalan paikkaennusteessa tapahtuu tämän kertaisen ennusteemme ainoa muutos paikkojen suhteen. Keskustan seitsemäs paikka siirtyy KD:lle, jonka mahdollisuutta yhteen paikkaan olemme jo aiemmin vakavasti pohtineet. Kovin vakaalla pohjalla tuo paikka ei ole, sillä vertausluvut keskustalla ja KD:llä ovat lähes samat. 50 ääntä vähemmän ennusteeseemme nähden ja paikkamäärä on nolla.  


Kokoomukselle ennustamme reilua 21000 ääntä, mutta vajaat 1500 ääntä lisää ja he olisivat ottamassa viimeistä paikkaa KD:ltä. Vihreiden ainoa paikka on hitusen KD:n ainokaista varmempi, mutta 150 ääntä vähemmän ennustamaamme reiluun 11400 ääneen nähden jättäisi heidät nollille. Perussuomalaisten kolmas paikka säilyy mikäli heidän äänimääränsä tippuu 3200 ääntä nyt ennustetusta reilusta 37000 äänestä. Vasemmistopuolueilla muutokset paikkamääriin vaatisivat isompia äänisiirtymiä. 


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 1 (-1)
  • Perussuomalaiset 3 (0)
  • SDP 3 (-1)
  • Keskusta 6 (+1)
  • ​Vihreät 1 (+1)
  • Vasemmistoliitto 1 (0)
  • ​KD 1 (+1)

 

Jo edellisessä ennusteessamme havaitut muutokset, keskustan lasku ja perussuomalaisten nousu, näkyvät myös tällä kertaa. Näiden lisäksi vasemmistoliiton kannatus on laskenut 0,15%-yksikköä, millä ei kovin suurta merkitystä ole.


​Alla näkyvät todennäköisin paikkajakauma ennusteemme pohjalta.


Savo-Karjalan vaalipiirikohtainen ennuste


27.2. Helmikuun ennuste II - Savo-Karjala

22.2.2015 Helmikuun ennuste - Savo-Karjala

​29.1.2015 Tammikuun ennuste Savo-Karjala

 

15.3.2015


Savo-Karjalan vaalipiiri syntyi Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirien yhdistämisen tuloksena. Kuten Kaakkois-Suomikin tämä vaalipiiri on ensimmäistä kertaa käytössä näissä vaaleissa. Tämänkin uuden vaalipiirin simulointi on haastavampaa kuin "vanhojen" vaalipiirien, koska historiallista dataa ei ole. Äänestysaktiivisuudeksi Savo-Karjalassa ennustamme 63.3%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Tämä ei paljoa poikkea historiallisista äänestysprosenteista Pohjois-Savossa tai Pohjois-Karjalassa.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.