Savo-Karjalan muutokset ovat tässä ennusteessamme sen verran pieniä, että paikkamäärät eivät muutu. Kisa tosin säilyy hyvin tiukkana viimeisistä paikoista. Käytännössä Keskustalle ja Vihreille menevät viimeiset paikat ovat kolmen kauppa, sillä KD:n äänimäärä on käytännössä sama mikä viimeiseen paikkaan tarvitaan. Tämän ennusteen valossa yksi kolmesta kokee vaali-iltana pettymyksen.


Kokoomus ja SDP ovat hieman kauempana tavoitellessaan menetettyjä paikkoja. Ja jos Perussuomalaisten kannatuksen hienoinen lasku jatkuu, voi heidän kolmas paikkansa olla vaaravyöhykkeessä.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 1 (-1)
  • Perussuomalaiset 3 (0)
  • SDP 3 (-1)
  • Keskusta 7 (+2)
  • ​Vihreät 1 (+1)
  • Vasemmistoliitto 1 (0)
  • ​KD 0 (0)

 

Ennusteemme lupaa vain pieniä muutoksia edelliseen ennusteeseemme. Kokoomus laskee, Keskusta nousee, Perussuomalaiset laskee, SDP nousee..., mutta vain hiukan. Olemme parhaamme mukaan yrittäneet mallintaa KD:n kannatusta Savo-Karjalan vaalipiirissä, ja viimeisimmän ennusteen mukaan heidän kannatuksensa on hyvin lähellä Vihreiden kannatusta. Alla olevasta kuvasta näkyy riittääkö se kansanedustajapaikkaan. 


Savo-Karjalan vaalipiirikohtainen ennuste


​29.1.2015 - Tammikuun ennuste Savo-Karjala

 

22.2.2015


Savo-Karjalan vaalipiiri syntyi Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirien yhdistämisen tuloksena. Kuten Kaakkois-Suomikin tämä vaalipiiri on ensimmäistä kertaa käytössä näissä vaaleissa. Tämänkin uuden vaalipiirin simulointi on haastavampaa kuin "vanhojen" vaalipiirien, koska historiallista dataa ei ole. Äänestysaktiivisuudeksi Savo-Karjalassa ennustamme 63.3%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Tämä ei paljoa poikkea historiallisista äänestysprosenteista Pohjois-Savossa tai Pohjois-Karjalassa.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.