Satakunnassa jaetaan yksi paikka vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Silloin Keskustan ja KD:n vaaliliitto toi KD:lle paikan vain reilun 3% osuudella äänistä. Ilman vaaliliittoa Keskusta olisi saanut viime kerralla kaksi paikkaa.


Vaikka SDP:n ja Perussuomalaisten kannatus laskee, ei se vaikuta heidän paikkamääriinsä vaan molemmat puolueet saavat kaksi edustajapaikkaa. Keskusta saa nyt tuon viimeksi menettämänsä paikan, mutta KD:llä ei paikan uusimiseen realistisia mahdollisuuksia ole.


​Kokoomuksen toinen paikka oli jo neljä vuotta sitten viimeinen vertailussa ja nyt kannatuksen laskun myötä he saavat ennusteemme mukaan vain yhden paikan.


Tarkasteltaessa tarkemmin vertauslukuja, paikat näyttävät simuloidun tuloksen pohjalta melko selviltä. Viimeisen paikan vievät Perussuomalaiset, ja sitä lähimpänä haastavat Keskusta kolmannella paikallaan ja Kokoomus toisella paikallaan. Kuitenkin Keskustan tulisi saada yli 3000 ääntä lisää ennusteeseemme nähden, jotta he paikan Perussuomalaisilta ottaisivat. Kokoomuksella lisä-äänien tarve toisen paikan saamiselle on yli 4000 ääntä.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 1 (-1)
  • Perussuomalaiset 2 (0)
  • SDP 2 (0)
  • Keskusta 2 (+1)
  • ​Vihreät 0 (0)
  • Vasemmistoliitto 1 (0)
  • ​KD 0 (-1)

 

SDP on perinteisesti ollut Satakunnan suurin puolue. Välillä sen kannatus on hiponut 30% rajaa. Nyt simulointimme pohjalta tekee tiukkaa 20% kannatuksen saavuttaminen. Viime vaaleissa tasapäisesti SDP:n kanssa vaalipiirin suurimman puolueen tittelistä kisannut Perussuomalaiset kokee vielä SDP:täkin suuremman tappion Satakunnassa.


Keskusta nousee tasolle ennen 2011 vaaleja. Vaikka se ei aivan vuoden 2003 lukemiin ylläkään, eroa toiseksi suurimpaan puolueeseen ennusteessamme kertyy lähes 5%-yksikköä. Satakunta on yksi vaalipiireistä, jossa Kokoomuksen kannatus on ollut selkeässä laskussa puolueen valtakunnalliseen kannatukseen nähden viimeisten vaalien aikana. Mallimme mukaan tämä trendi jatkuu ja reilut 15% äänistä on puolueen lähihistorian heikoin tulos Satakunnassa.


​Vasemmistoliitolle simulointimme antaa viime vaaleja paremman tuloksen ja Satakunnan pienpuolueet Vihreät ja KD laskevat hieman.


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Satakunnan vaalipiirikohtainen ennuste


​27.1.2015

 

Ennusteemme pohjalta valta vaihtuu Satakunnassa. Keskustan valtakunnallinen noste näkyy myös Satakunnassa, jossa se nousee SDP:n  ja Perussuomalaisten ohi vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi. Satakuntaan ennustamme 67,3% äänestysprosenttia, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. 


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.