Edelliseen ennusteeseemme tulee pari muutosta paikkajakaumaan. Vasemmistoliitto ottaa toisen paikan ja KD ensimmäisen. Menettäjinä ovat kokoomus ja vihreät. Kuten aiemmissakin ennusteissamme, viimeiset paikat Pirkanmaalla ovat hyvin kiinnostavat. 


Viimeisen paikan on ottamassa vasemmistoliitto, mutta KD on lähes samalla vertausluvulla kiinni toiseksi viimeisessä paikassa. Perussuomalaisilla on varaa menettää reilut 3000 ääntä pitääkseen neljä paikkaansa. Kokoomus tarvitsee n. 1700 ääntä enemmän kuin heille ennustamme viidenteen paikkaan. Vihreillä sama tarve on n.1500 ääntä. Pirkanmaa on yksi suurimista vaalipiireistä, joten valtakunnallinen kannatus heijastuu helpommin näihin numeroihin.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 4 (-1)
  • Perussuomalaiset 4 (0)
  • SDP 4 (0)
  • Keskusta 3 (+1)
  • ​Vihreät 1 (0)
  • Vasemmistoliitto 2 (+1)
  • ​KD 1 (0)

 

Kokoomus näyttää olevan matkalla Pirkanmaan suurimmaksi puolueeksi. SDP on hieman jäljessä, vaikka heidän ennustettu kannatus on noussut tasaisesti vuoden aikana. Perussuomalaisiin ja keskustaan matkaa on jo enemmän. Suuria muutoksia ei SDP:tä lukuunottamatta ennusteissamme ole ollut.


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Pirkanmaan vaalipiirikohtainen ennuste


12.4.2015 Huhtikuun ennuste Pirkanmaa

23.3.2015 Maaliskuun ennuste II Pirkanmaa

15.3.2015 Maaliskuun ennuste Pirkanmaa 

26.2.2015 Helmikuun ennuste II Pirkanmaa

20.2.2015 Helmikuun ennuste Pirkanmaa

​28.1.2015 Tammikuun ennuste Pirkanmaa

 

17.4.2015


Pirkanmaalla Kokoomus ja SDP ovat perinteisesti kamppailleet suurimman puolueen tittelistä. Ennusteemme näyttää Kokoomuksen säilyttävän niukasti suurimman puolueen asemansa. Äänestysaktiivisuudeksi ennustamme 67.3%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Se olisi toteutuessaan lähihistorian kolmanneksi alhaisin äänestysprosentti.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.