Pirkanmaalla valitaan yhdeksäntoista kansanedustajaa, yksi viime vaaleja enemmän. Vaikka Kokoomus säilyttää suurimman puolueen asemansa, menettää se todennäköisesti viidennen paikkansa. Muut kärkikolmikon puolueet - SDP ja Perussuomalaiset - säilyttävät nykyiset paikkansa äänimäärien vähenemisestä huolimatta.


Keskusta nostaa paikkamääräänsä kolmeen ja simulointiemme mukaan Vihreät sekä Vasemmistoliitto saisivat molemmat yhden lisäpaikan. Tämä johtaisi siihen, että KD:n ainoa paikka Pirkanmaalla jäisi saamatta. 


​Vertausluvuista selviää että KD:n paikka ei ole kuin muutamaan sadan lisä-äänen päässä. Mutta matematiikka ei ole näin yksinkertaista. Reilu tuhat lisä-ääntä ennusteeseemme Kokoomukselle ja he saavat viidennen paikan. Vajaa parituhatta ääntä lisää Keskustalle ja heillä on neljä kansanedustajaa. Suhteellisesti näiden puolueiden äänimäärän kasvu on samaa luokkaa KD:n muutaman sadan lisä-äänen kanssa.


Suurin riski ennustettujen paikkojen menetykseen on Vasemmistoliitolla ja Vihreillä, jotka olisivat siis saamassa toiset paikat. Koska ennusteemme ei huomioi ehdokasasettelua, voi siitä tulla näiden puolueiden kompastuskivi ja lisäpaikat menevät sivu suun.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 4 (-1)
  • Perussuomalaiset 4 (0)
  • SDP 4 (0)
  • Keskusta 3 (+1)
  • ​Vihreät 2 (+1)
  • Vasemmistoliitto 2 (+1)
  • ​KD 0 (-1)

 

Valtakunnallisen kannatuksen laskun vaikutus näkyy myös Pirkanmaalla Kokoomuksen tuloksessa, jossa kannatuksesta tippuu 1.5%-yksikköä. Reilut pari prosenttia menettää myös toinen vaalipiirin perinteinen suurpuolue. Ennusteemme näyttää suurinta, reilun 3 %-yksikön, tappiota Perussuomalaisille.


Odotetusti Pirkanmaalla eniten kannatustaan kasvattaa Keskusta. Vaikka se säilyy edelleen neljänneksi suurimpana puolueena, nousee se kolmen suurimman puolueen tuntumaan ja lähentelee parasta tulostaan vuosilta 2003 ja 2007.


​Vihreiden ja Vasemmistoliiton kannatus nousee hieman ja vastaavasti KD:n kannatus laskee vähän. Mielenkiintoista on nähdä kansanedustaja Oras Tynkkysen poisjäännin vaikutus Vihreiden kannatukseen.


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Pirkanmaan vaalipiirikohtainen ennuste


​28.1.2015

 

Pirkanmaalla Kokoomus ja SDP ovat perinteisesti kamppailleet suurimman puolueen tittelistä. Ennusteemme näyttää Kokoomuksen säilyttävän suurimman puolueen asemansa. Äänestysaktiivisuudeksi ennustamme 67.3%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Se olisi toteutuessaan lähihistorian kolmanneksi alhaisin äänestysprosentti.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.