Keskusta nostaa paikkamääränsä ennusteemme mukaan yhdeksään ja palaa takaisin 2007 vaalien tasolle. Vasemmistoliitto näyttäisi ennusteeme mukaan pitävän kolme paikkaansa, mutta kuten edellä mainitsimme, voi viime vaalien kärkinimien puuttuminen näkyä myös paikoissa. Myös Vihreät näyttäisi pitävän yhden paikkansa.


Kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset olisivat kukin menettämässä yhden paikan. Tämä pudottaisi nykyiset johtavat hallituspuolueet yhteen kansanedustajaan Oulun vaalipiirissä.


​Vertauslukujen vertailussa Vasemmistoliitto on viemässä viimeisen paikan Oulun vaalipiiristä. Sitä kärkkyvät ensisijaisesti Keskusta, joka tarvitsee n.3500 lisä-ääntä ennusteeseemme nähden saavuttaakseen kymmenen kansanedustajan rajapyykin, ja n.1500 ääntä lisää tarvitseva Kokoomus. Mikäli suuria äänisiirtymiä ennusteeseeme nähden ei tule, ovat muut paikat suhteellisen varmasti menossa ennustetuille puolueille. KD on Oulun vaalipiirissä kaukana äänikynnyksestä.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 1 (-1)
  • Perussuomalaiset 3 (-1)
  • SDP 1 (-1)
  • Keskusta 9 (+3)
  • ​Vihreät 1 (0)
  • Vasemmistoliitto 3 (0)
  • ​KD 0 (0)

 

Keskusta on perinteisesti ollut Oulun vaalipiirin valtapuolue. Vaikka se ei aivan historiallisiin huippulukemiin yllä, saavuttaa se lähes 12%- yksikköä suuremman kannatuksen kuin viime vaaleissa. Tämä on ennusteessamme korkein yksittäinen vaalipiirikohtainen puoluekannatus.


​Muut suuret puolueet menettävät jopa enemmän kuin Keskusta saavuttaa. Varsinkin SDP:n kannatus on ollut Oulun vaalipiirissä laskussa viime vaaleissa ja ennustamme saman trendin jatkuvan. Pienemmistä puolueista Vihreät kasvattavat kannatustaan hieman, mutta suuria muutoksia ei näihin lukuihin ole odotettavissa.


Kuten muissakin vaalipiireissä, ei ehdokasasettelulla ole merkitystä ennusteeseemme Oulun vaalipiirissä. Muutama huomio ehdokasasetteluun on paikallaan. Pääministeriehdokkaista Juha Sipilä kerää ääniä Oulussa. Tämän emme usko ainakaan vähentävän Keskustan ääniä. Toinen mielenkiintoinen kysymys on Vasemmistoliiton mahdollisuus ennustettuun äänimäärään. Vaikka ennustamme heille hienoista äänimäärän laskua, voi Martti Korhosen ja Merja Kyllösen jättämää aukkoa olla hankala paikata.


Miten kaikkien todennäköisimmin edustajapaikat jakautuvat selviää alla olevasta kuvasta.

Oulun vaalipiirikohtainen ennuste


​2.2.2015

 

Oulun vaalipiirissä Keskusta vahvistaa johtoasemaansa. Äänestysaktiivisuudeksi Ouluun ennustamme 64.2%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66. Tällaista äänestysaktiivisuutta ovat Oulun vaalipiirin äänestäjät esittäneet edellisissä vaaleissa vuodesta 1999.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.