Keskusta nostaa paikkamääränsä ennusteemme mukaan neljään. Tällä paikkamäärällä he nousisivat vuoden 1999 vaalien paikkamäärään. Myös Vasemmistoliitto nostaisi todennäköisyyksiemme mukaan paikkamääränsä kahteen. Perussuomalaiset säilyttävät yhden paikan, vaikka kannatus hieman notkahtaakin.


​Koska Lapin vaalipiirin kokonaispaikkamäärä ei muutu, kärsivät Kokoomus ja SDP tappion myös paikkamäärissä mitattuna. Molemmat puolueet jäävät ilman kansanedustajia Lapista.


​Kuten arvattua viimeisen paikan Lapin vaalipiirissä vie Vasemmistoliitto tarkastellessamme puolueiden välisiä vertauslukuja. Kuinka paljon eri puolueiden tulee äänipottiaan kasvattaa, jotta Vasemmistoliiton toinen paikka menisi heille? SDP:n ja Kokoomuksen osalta tarvitaan 2500-3000 lisä-ääntä ennustettuja lukemia enemmän, jotta yksi paikka jommalle kummalle puolueelle tulisi. Keskusta tarvitsee 6500 ääntä lisää, mikä on prosentuaalisesti paljon pienempi kannatuksen nousu kuin SDP:llä tai Kokoomuksella. Perussuomalaisten toinen paikka on yli 5000 lisä-äänen päässä.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 0 (-1)
  • Perussuomalaiset 1 (0)
  • SDP 0 (-1)
  • Keskusta 4 (+1)
  • ​Vihreät 0 (0)
  • Vasemmistoliitto 2 (+1)
  • ​KD 0 (0)

 

Kuten Oulussa myös Lapissa Keskusta nousee takaisin yli 40%-yksikön kannatusluvuille viime vaalien pudotuksen jälkeen. Toinen kannatustaan kasvattava puolue on Vasemmistoliitto. Myös heidän kannatuksensa tipahti viime vaaleissa edellisten vaalien tasosta, mutta odotamme kannatuksen nousua tällä kertaa.


​Kannatuksen lasku SDP:llä, Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla näyttää olevan samankaltainen kuin Oulun vaalipiirissä. Jokainen puolue saa ennustuksessamme 4-5%-yksikköä pienemmän kannatuksen 2011 vaaleihin nähden.


Lapin vaalipiirin ennusteessa on kaksi suurta epävarmuustekijää. Ensimmäinen on Paavo Väyrynen. Hänen kannatuksensa voi jälleen nousta omalle kymmentuhatluvulleen Lappiin paluun myötä. Toinen on Vasemmistoliiton kannatus Esko-Juhani Tennilän jälkeen. Mikäli viime vaaleissa tapahtunut notkahdus johtui Tennilän puuttumisesta ehdokaslistalta lähes 40 vuoden tauon jälkeen, voi ennusteemme näyttää hieman liian korkeita lukuja Vasemmistoliitolle.  


Miten kaikkien todennäköisimmin edustajapaikat jakautuvat selviää alla olevasta kuvasta.

Lapin vaalipiirikohtainen ennuste


​2.2.2015

 

Myös Lapin vaalipiirissä Keskusta vahvistaa johtoasemaansa. Äänestysaktiivisuudeksi Lappiin ennustamme 62.5%, valtakunnallisen äänestysprosentin ollessa 66. Tämä on alhaisin äänestysprosentti kaikista vaalipiireistä. Näin on tosin ollut jo muutamissa viime vaaleissa.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.