Keskusta on menettänyt paikan, jonka se viime ennusteessamme saavutti. Oulun vaalipiirin viimeisestä paikasta kisa on hyvin tiukka, joten se saattaa tulevissakin simulaatioissa vaihtaa puolueelta toiselle. Keskustalla on ennusteessamme kolmessa vaalipiirissä viimeinen läpimenijä ja kolmessa muussa ensimmäinen putoaja. Hajonta paikkojen suhteen on hyvin samanlainen 50 ja 60 välillä kuin aiemminkin.


Toisesta sijasta käytävä kamppailu on edelleen hyvin mielenkiintoinen. Verrattuna edelliseen ennusteeseemme kokoomus menettää yhden paikan ja perussuomalaiset sen saavat. Tämä muutos tapahtuu Uudenmaan vaalipiirissä, jossa kisa muutenkin viimeisistä paikoista on hyvin tiukka. Näiden puolueiden osalta korostuu yksittäisten ehdokkaiden, varsinkin viime vaalien äänikuninkaiden, Alexander Stubbin ja Timo Soinin merkitys. SDP:n paikkamäärä ei ennusteessamme ole muuttunut. Perussuomalaisille ennusteemme lupaa viimeistä paikkaa viidessä eri vaalipiirissä. Tämän myötä tuloksen heilahtaminen vähänkin alaspäin pudottaa useamman paikan. Viimeisten mielipidetiedusteluiden valossa tätä ei kuintenkaan ole odotettavissa. SDP:llä ja kokoomuksella on vastaavasti muutamissa vaalipiireissä mahdollisuus lisäpaikkoihin tiukassa kisassa viimeisistä paikoista. 


Vihreillä on sama paikkamäärä kuin edellisessäkin ennustuksessa. Vasemmistoliitolla yksi enemmän, kun he ottavat ennusteessamme viimeisen paikan Oulun vaalipiirissä.


KD:n osalta tilanne on sama kuin edellisessäkin ennusteessa. Yksi paikka, mutta viidessä muussa vaalipiirissä paikka on hyvin lähellä. Yksittäisten ehdokkaiden ja kampanjoinnin merkitys on huomattava KD:n paikkamäärää ennustettaessa.


Tässä vielä muutokset viime vaalien paikkalukuihin:


  • Keskusta 56 (+21)
  • ​Perussuomalaiset 36 (-3)
  • Kokoomus 34 (-10)
  • ​SDP 34 (-8)
  • Vihreät 14 (+4)
  • ​Vasemmistoliitto 16 (+2)
  • ​RKP 8 (-1)
  • KD 1 (-5)


Ennusteemme tarkentuu kohti vaaleja mentäessä ajan kuluessa ja jokaisen uuden mielipidemittauksen julkistamisen jälkeen.

 


Kun laskemme vaalipiirikohtaiset tulokset yhteen, ennustamamme eduskunnan paikkajako näkyy alla olevassa kuvassa.

 

Pienempien puolueiden osalta ei suuria muutoksia ole tapahtunut. Vasemmistoliitto ja vihreät kisaavat rinta rinnan viidennestä sijasta vasemmistoliiton johtaessa niukasti. Viimeinen pari on RKP ja KD, joiden kannatus on pyörinyt neljän prosenttiyksikön paikkeilla. Nyt RKP näyttää vetävän edelleen hieman lisää eroa.


Alla näkyvät kaikkien todennäköisimmät kannatusluvut koko maan äänimäärinä mitattuna.

Kova kisa kakkospaikasta jatkuu

 

26.2.2015


Yle julkaisi tänään uusimman mielipidemittauksen. Verrattuna aikaisempaan keskustan kannatus on hieman laskenut, samoin SDP:n. Nousijoita olivat perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät. Muutokset ovat kuitenkin pieniä, joka heijastuu myös ennusteessamme.


Keskustan kannatus on hieman laskenut edelliseen ennusteeseemme. Suurimman vaikutuksen tähän tekee nousevan trendin kääntyminen, mutta samalla on hyvä tarkastella ennusteemme todennäköisyyttä. Keskustan osalta hajonta on jälleen hieman lisääntynyt, koska kannatuksessa pientä muutosta on mielipidemittausten mukaan tullut.


​Kakkossijan osalta kisa on edelleen lähes mahdotonta ennustaa. Kokoomuksen kannatus näyttää vakiintuneen reiluun 17% ja on suurien puolueiden kannatuksista kaikkein todennäköisin. SDP:n kannatus on muuttumaton ja perussuomalaisten noussut hieman edelliseen ennusteeseemme nähden.

Koko maan tulosten ennuste

 

Ennustamme puolueiden prosentuaalista kannatusta ja paikkamäärää kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Tämä koko maan tulosten ennuste on laadittu eri vaalipiirien tulosten pohjalta ja siinä käytetään valtakunnallista 66% äänestysaktiivisuutta. Alla olevista linkeistä pääsee katsomaan aiempia ennusteita ja muita ennusteisiimme liityviä kommentteja.