Kun laskemme vaalipiirikohtaiset tulokset yhteen, ennustamamme eduskunnan paikkajako näkyy alla olevassa kuvassa.

Gallupeja tulee - muuttuuko mikään?

 

20.3.2015


Helsingin Sanomat julkaisi maaliskuun gallupinsa pari päivää sitten. Suuria muutoksia tämä ei asetelmiin tuonut. Keskustan kannatus on edelleen lievässä laskussa. SDP ja kokoomus hakevat suuntaa 17% paikkeilla. Ja perussuomalaiset keräävät ilmaa siipiensä alle pienellä kannatuksen kasvulla.


Pari päivää myöhemmin Yle julkaisi oman mielipidemittauksensa. Osa tämän mittauksen haastatteluista oli tehty valtiopäivien päättymisen jälkeen, joten tässä heijastui osittain eduskunnassa tapahtuneet aktiviteetit istuntokauden viimeisinä päivinä. Ehkä yllättävintä Ylen  mittauksessa oli perussuomalaisten laskusuhdanne ja päähallituspuolueiden kannatuksen vähäinen tippuminen. Näiden mittausten pohjalta päivitettyjen ennusteiden äänimäärät eri vaalipiireissä kertovat ennusteessa simuloituja äänimääriä, eikä niillä ole mitään tekemistä viime vaaleissa annettujen äänien kanssa.


Keskustan kannatus jatkaa loivaa laskuaan. Nyt ennustamme sille suurimman puolueen asemaa 23.4 % kannatuksella. Kannatuksen todennäköisyys on laskusta huolimatta pysynyt samalla tasolla. Suurimman hyödyn keskustan kannatuksen laskusta on ennusteessamme saaneet perussuomalaiset. He ovat nousseet tasoihin SDP:n kanssa.


​Kokoomuksen ja SDP:n kannatus ei ennusteessamme ole nytkään muuttunut. Molempien kannatus on vakiintunut 17 prosentin paikkeille ja myöskin kannatuksen todennäköisyys on hieman kasvanut. Kokoomus hieman ylempänä, mutta pienemmällä kasvupotentiaalilla.

Koko maan tulosten ennuste

 

Ennustamme puolueiden prosentuaalista kannatusta ja paikkamäärää kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Tämä koko maan tulosten ennuste on laadittu eri vaalipiirien tulosten pohjalta ja siinä käytetään valtakunnallista 66% äänestysaktiivisuutta. Alla olevista linkeistä pääsee katsomaan aiempia ennusteita ja muita ennusteisiimme liityviä kommentteja.

 

Keskusta otti viime ennusteessamme vaalipiirien viimeiset paikat Varsinais-Suomen, Vaasan ja Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Nyt näistä on enää jäljellä Varsinais-Suomi. Muut rajatapaukset ovat kääntyneet keskustan tappioksi ja paikkamäärä on ennusteessamme 53. Kaakkois-Suomessa paikan saa SDP ja Vaasassa RKP, joka pääsee viime vaalien paikkamäärään tällä tuloksella.


Toinen sija on ollut ja varmaankin tulee loppuun asti olemaan näiden vaalien mielenkiintoisin kamppailu. Tällä kertaa äänimäärillä mitattuna kokoomus on hieman SDP:tä ja perussuomalaisia suurempi. Paikkamääriä tarkasteltaessa tilanne kääntyy toisin päin. Perussuomalaiset pitävät edellisen ennusteen 36 paikkaa ja SDP:n saatua yhden paikan lisää, kokoomus jää neljänneksi 34 paikalla. 


Vasemmistoliiton, vihreiden ja KD:n ennustetut paikkamäärät säilyvät samoina tässä ennusteessa viime viikkoiseen verrattuna, mutta RKP nousee viime vaalien paikkamäärään yhdellä lisäpaikalla Vaasan vaalipiiristä.


Tässä vielä muutokset viime vaalien paikkalukuihin:


  • Keskusta 53 (+18)
  • ​Perussuomalaiset 36 (-3)
  • Kokoomus 34 (-10)
  • ​SDP 35 (-7)
  • Vihreät 14 (+4)
  • ​Vasemmistoliitto 16 (+2)
  • ​RKP 9 (0)
  • KD 2 (-4)


Ennusteemme tarkentuu kohti vaaleja mentäessä ajan kuluessa ja jokaisen uuden mielipidemittauksen julkistamisen jälkeen.

 

Muiden puolueiden osalta vihreät ovat nousseet äänimäärillä mitattuna vasemmistoliiton rinnalle - ja ehkä ohikin. RKP ja KD ovat kasvattaneet kannatustaan hieman. 


Alla näkyvät kaikkien todennäköisimmät kannatusluvut koko maan äänimäärinä mitattuna.