Ennusteemme lupaa Keskustalle yli 11%-yksikköä korkeampaa kannatusta kuin viime vaaleissa. Silloin Keskusta oli vain niukasti SDP:tä suurempi puolue Keski-Suomessa. Nyt ennusteemme mukaan eroa syntyisi yli 13 %-yksikköä, sillä SDP:n kannatus tippuu reilut pari prosenttia.


​Perussuomalaiset ovat kolmanneksi suurin puolue ja Kokoomus neljänneksi suurin. Molemmat menettävät yli 3%-yksikköä kannatuksestaan. Pienempien puolueiden kannatuksen muutokset ovat vähäisiä.


Ehdokasasettelussa suurimpia muutoksia ovat Kokoomuksen entisen ministerin Henna Virkkusen poisjäänti ja SDP:n nykyisen työministerin Lauri Ihalaisen asettuminen ehdolle Keski-Suomessa. Kokoomuksen kannatusta tämä ei ainakaan lisää. SDP:llä tiputus voi olla arvioitua pienempää kahden ministerin kerätessä ääniä kahden edustajapaikan varmistamiseksi.


Miten kaikkien todennäköisimmin edustajapaikat jakautuvat selviää alla olevasta kuvasta.

Keski-Suomen vaalipiirikohtainen ennuste


​30.1.2015

 

Keski-Suomessa ei suuria muutoksia nähdä. Keskusta ottaa Kokoomukselta viime vaaleissa menettämänsä paikan Äänestysaktiivisuudeksi Keski-Suomeen ennustamme 65.7%, joka on hyvin lähellä valtakunnallisen äänestysprosentin ennustetta, joka on 66%.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina. 

 

Keskustan kannatuksen kasvu näkyy yhtenä lisäpaikkana. Näin he nousevat samaan paikkamäärään kuin ennen viime vaaleissa tapahtunutta romahdusta. Ennustuksemme mukaan paikan menettäjänä on Kokoomus. Muiden puolueiden paikkamäärä säilyy samana.


Keski-Suomen vaalipiirissä tilanne on ehkä vakiintunein vertauslukuja tarkasteltaessa. Paikkamäärien muutokset vaatisivat suuria muutoksia ennustuksemme tuloksiin. Perussuomalaiset ovat ottamassa viimeistä paikkaa, jota lähimpänä ovat Vihreät, jotka tarvitsevat reilut 1000 ääntä lisää edustajapaikkaan.


Epätodennäköisempiä vaihtoehtoja ovat Kokoomuksen yli 4000, SDP:n ja Keskustan yli 5000 lisä-ääntä yhteen lisäpaikkaan. Muutoksia näihin ennusteisiin varmaankin tulee, mutta Keski-Suomi on Helsingin ohella vaalipiiri, jossa pidämme ennustettamme hyvin tarkkana.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 1 (-1)
  • Perussuomalaiset 2 (0)
  • SDP 2 (0)
  • Keskusta 4 (+1)
  • ​Vihreät 0 (0)
  • Vasemmistoliitto 1 (0)
  • ​KD 0 (0)