Viimeisen paikan Kaakkois-Suomessa ottaa keskusta. KD on käytännössä samalla vertausluvulla jäämässä ilman kansanedustajaa. Kisa tuosta viimeisestä paikasta on hyvin jännittävä, sillä SDP, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset tarvitsisivat alle tuhat ääntä, jotta jompi kumpi heistä keskustan viimeisen paikan ottaisi.


​Vihreiden ainoa paikka on turvattu vaikka äänimäärä reilut tuhat ääntä tippuisi. Ja ei kokoomuksenkaan kolmas paikka ole kirkossa kuulutettu, sillä n.3000 ääntä pienempi tulos ennustamaamme tiputtaisi kokoomuksen paikkamäärän kahteen. Kaakkois-Suomessa kaikki puolueet ovat kisaamassa viimeisistä paikoista.


Uudessa vaalipiirissä tunnetut ehdokkaat omaavat todennäköisesti etulyöntiaseman, jolla voivat kerätä ääniä laajemmalta alueelta. Alueellisten ehdokkaiden on hankala kerätä tarvittavaa äänimäärää omalta lähialueeltaan. 


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 3 (0)
  • Perussuomalaiset 3 (-1)
  • SDP 4 (-2)
  • Keskusta 6 (+2)
  • ​Vihreät 1 (+1)
  • Vasemmistoliitto 0 (0)
  • ​KD 0 (-1)

 

Vertailtaessa aiempia ennusteitamme tähän lopulliseen ennusteeseen, muutokset ovat hyvin pieniä. Vaalipiirikohtainen gallup nosti keskustan osakkeita jonkun verran. 


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Kaakkois-Suomen vaalipiirikohtainen ennuste


12.4.2015 Kaakkois-Suomen ennuste huhtikuu

23.3.2015 Kakkois-Suomen ennuste maaliskuu II

15.3.2015 Kaakkois-Suomen ennuste maaliskuu

26.2.2015 Kaakkois-Suomen ennuste helmikuu II

​22.2.2015 Kaakkois-Suomen ennuste helmikuu

29.1.2015 Kaakkois-Suomen ennuste tammikuuu


​17.4.2015

 

Kaakkois-Suomen vaalipiiri syntyi Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirien yhdistämisen tuloksena. Tämä vaalipiiri on ensimmäistä kertaa käytössä näissä vaaleissa. Vaalipiirin simulointi on haastavampaa kuin "vanhojen" vaalipiirien, koska historiallista dataa ei ole. Käytännössä olemme yhdistäneet vanhojen vaalipiirien datan uuden vaalipiirin mallin inputiksi. Mallin yksinkertaisuutta puoltaa se, että lähihistoriassa ei ole vastaavia tapauksia, joiden varaan voisimme algoritmejä rakentaa. Äänestysaktiivisuudeksi Kaakkois-Suomessa ennustamme 64.3%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Se tosin voi olla alhaisempikin, koska monilla seutukunnilla ei omaa tai oman puoluen ehdokasta ole.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.