Keskustan kannatuksen reilumpi lasku näkyy Kaakkois-Suomessa yhden paikan pienempänä edustajamääränä edelliseen ennusteeseemme nähden. Kuten jo edellisessä ennusteessa ounastelimme, paikan ottaa SDP ja nousee keskustan rinnalle viiteen paikkaan. Kisa on kuitenkin edelleen hyvin tiukka. SDP jää neljään paikkaan jos:


​- KD saa vajaat 500 ääntä lisää ennustamaamme nähden

- vasemmistoliitto saa lisää vajaat 1200 ääntä lisää ennusteeseemme nähden

- perussuomalaiset saavat reilut 400 ääntä lisää ennusteeseemme nähden

- keskusta saa 1400 ääntä lisää verrattuna ennustettuihin äänimääriin


Vihreiden ainoa paikka on hieman turvatumpi, mutta 1500 ääntä vähemmän kuin ennustamamme reilut 13000 ääntä tiputtaa heidät nollille Kaakkois-Suomen paikkamääriä laskettaessa. Kokoomuksen kolme paikkaa näyttää kaikkein varmimmalta veikkaukselta tässä vaiheessa.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 3 (0)
  • Perussuomalaiset 3 (-1)
  • SDP 5 (-1)
  • Keskusta 5 (+1)
  • ​Vihreät 1 (+1)
  • Vasemmistoliitto 0 (0)
  • ​KD 0 (-1)

 

Edellisen ennusteen trendi keskustan laskusta ja perussuomalaisten noususta jatkuu tälläkin kertaa. SDP ja vihreät ovat muut kannatustaan kasvattaneet puolueet. Keskustan osalta pudotusta on tullut yli 0.5%-yksikköä, joten on mielenkiintoista jatkossa nähdä miten trendi jatkuu, kiihtyy tai tasoittuu.


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Kaakkois-Suomen vaalipiirikohtainen ennuste


15.3.2015 Kaakkois-Suomen ennuste maaliskuu

26.2.2015 Kaakkois-Suomen ennuste helmikuu II

​22.2.2015 Kaakkois-Suomen ennuste helmikuu

29.1.2015 Kaakkois-Suomen ennuste tammikuuu


​23.3.2015

 

Kaakkois-Suomen vaalipiiri syntyi Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirien yhdistämisen tuloksena. Tämä vaalipiiri on ensimmäistä kertaa käytössä näissä vaaleissa. Vaalipiirin simulointi on haastavampaa kuin "vanhojen" vaalipiirien, koska historiallista dataa ei ole. Käytännössä olemme yhdistäneet vanhojen vaalipiirien datan uuden vaalipiirin mallin inputiksi. Mallin yksinkertaisuutta puoltaa se, että lähihistoriassa ei ole vastaavia tapauksia, joiden varaan voisimme algoritmejä rakentaa. Äänestysaktiivisuudeksi Kaakkois-Suomessa ennustamme 64.3%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Se tosin voi olla alhaisempikin, koska monilla seutukunnilla ei omaa tai oman puoluen ehdokasta ole.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.