Äänimäärien pienet muutokset eivät tuo muutoksia paikkamääriin. Viimeisessä paikassa on edelleen kiinni keskusta.  Sen ote on kuitenkin ennuste ennusteelta lipsumassa, sillä nyt SDP tarvitsisi vain 150 lisä-ääntä ennustamaamme reiluun 58000 ääneen. Perussuomalaisten tarve olisi 1500 ääntä lisää reiluun 45000 ääneen, jonka nyt ennustamme heidän saaliikseen. Yhtä paikkaa hamuavat sekä vasemmistoliitto, että KD. Nyt KD tarvitsisi reilut 600 ääntä ja vasemmistoliitto noin 1100 ääntä lisää ennusteeseemme nähden. Vihreät ovat ottamassa yhtä paikkaa, mutta noin tuhat ääntä vähemmän ennustamaamme reiluun 12700 ääneen veisi heiltä ainokaisen paikan, jonka nappaisi SDP.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 3 (0)
  • Perussuomalaiset 3 (-1)
  • SDP 4 (-2)
  • Keskusta 6 (+2)
  • ​Vihreät 1 (+1)
  • Vasemmistoliitto 0 (0)
  • ​KD 0 (-1)

 

Suurin muutos edelliseen ennusteeseen on perussuomalaisten nousu reilua 0.3%-yksikköä korkeammalle. Sama suunta puolueella oli jo edellisessä ennusteessamme. Toiseen suuntaan ovat matkalla keskusta ja vasemmistoliitto, mutta näillä puolueilla kannatuksen muutos on vieläkin pienempi. Vasemmistoliiton kannatus on laskenut nyt KD:n alapuolelle.


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Kaakkois-Suomen vaalipiirikohtainen ennuste


26.2.2015 Kaakkois-Suomen ennuste helmikuu II

​22.2.2015 Kaakkois-Suomen ennuste helmikuu

29.1.2015 Kaakkois-Suomen ennuste tammikuuu


​15.3.2015

 

Kaakkois-Suomen vaalipiiri syntyi Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirien yhdistämisen tuloksena. Tämä vaalipiiri on ensimmäistä kertaa käytössä näissä vaaleissa. Vaalipiirin simulointi on haastavampaa kuin "vanhojen" vaalipiirien, koska historiallista dataa ei ole. Käytännössä olemme yhdistäneet vanhojen vaalipiirien datan uuden vaalipiirin mallin inputiksi. Mallin yksinkertaisuutta puoltaa se, että lähihistoriassa ei ole vastaavia tapauksia, joiden varaan voisimme algoritmejä rakentaa. Äänestysaktiivisuudeksi Kaakkois-Suomessa ennustamme 64.3%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Se tosin voi olla alhaisempikin, koska monilla seutukunnilla ei omaa tai oman puoluen ehdokasta ole.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.