Kaakkois-Suomen ennusteen pienet äänimäärien muutokset eivät vaikuta paikkamääriin. Keskustan viimeistä paikkaa ja Vihreiden ainokaista ovat edelleen kyttäämässä SDP, Vasemmistoliitto ja KD. Vajaat tuhat ääntä mille tahansa näistä puolueista lisää, ja Keskustalla on viisi paikka seuraavassa eduskunnassa.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 3 (0)
  • Perussuomalaiset 3 (-1)
  • SDP 4 (-2)
  • Keskusta 6 (+2)
  • ​Vihreät 1 (+1)
  • Vasemmistoliitto 0 (0)
  • ​KD 0 (-1)

 

Helmikuun ennuste näyttää SDP:lle ja Keskustalle hieman tammikuuta korkeampia lukuja. Kokoomukselle ja Perussuomalaisille vastaavasti hieman pienempiä. KD ja Vasemmistoliitto ovat käytännössä tasoissa tässä simulaatiossa. Uusien vaalipiirien osalta ehdokasasettelulla on tavallistakin suurempi merkitys. Tunnetut ehdokkaat, mutta myös jonkun tiiviin viiteryhmän - esim. uskonnollisen - ehdokkaat pystyvät keräämään ääniä laajemmalta alueelta kuin edellisissä vaaleissa. Puolueet, jotka ovat luottaneet ns. alueellisiin ehdokkasiin voivat kokea yllätyksen, sillä pienempien seutukuntien ehdokkaat usein keräsivät ääniä yli puoluerajojen. Kun puolueilla on ehdokkaita lähes puolet vähemmän kuin viimeksi, ei näitä ehdokkaita ole mahdollista kaikille seutukunnille asettaa. 


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Kaakkois-Suomen vaalipiirikohtainen ennuste


​29.1.2015 Kaakkois-Suomen ennuste tammikuuu


​22.2.2015

 

Kaakkois-Suomen vaalipiiri syntyi Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirien yhdistämisen tuloksena. Tämä vaalipiiri on ensimmäistä kertaa käytössä näissä vaaleissa. Vaalipiirin simulointi on haastavampaa kuin "vanhojen" vaalipiirien, koska historiallista dataa ei ole. Käytännössä olemme yhdistäneet vanhojen vaalipiirien datan uuden vaalipiirin mallin inputiksi. Mallin yksinkertaisuutta puoltaa se, että lähihistoriassa ei ole vastaavia tapauksia, joiden varaan voisimme algoritmejä rakentaa. Äänestysaktiivisuudeksi Kaakkois-Suomessa ennustamme 64.3%, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Se tosin voi olla alhaisempikin, koska monilla seutukunnilla ei omaa tai oman puoluen ehdokasta ole.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.