Hämeessä valittavien ehdokkaiden määrä pysyy samana, eikä muutoksia ole odotettavissakaan kuin yksi. Vaalipiirin suurin menettäjä Perussuomalaiset menettävät toisen paikkansa Keskustalle, joka nousee Kokoomuksen kanssa kolmeen paikkaan.


Vihreiden kannatuksen kasvu ei ennusteessamme realisoidu kansanedustajana Hämeessä, mutta KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen näyttää uusivan paikkansa. Kuinka varmalla pohjalla KD:n ainoa paikka sitten on? Se selviää vertauslukuja tarkastelemalla.


​Viimeisen paikan ennusteessamme saa SDP vertausluvulla 11500. Kun ennustamme KD:lle yli 13000 äänen pottia, ei heidän paikkansa ole kaikkein suurimmassa vaarassa. Viimeisistä paikoista tulee tosin hyvin mielenkiintoinen kamppailu. Vihreät ovat näillä näkymin jäämässä rannalle vain muutaman sadan äänen erolla. Perussuomalaiset tarvitsisivat pari tuhatta ääntä lisää säilyttääkseen kolme paikkaansa. Ja tässäkin tapauksessa menettäjänä olisi SDP.


Keskustan ja Kokoomuksen tilanne on ennusteessamme vakaa. Heidän tulisi saada tuhansia ääniä ennustetta enemmän neljänsiin paikkoihin tai vastaavasti menettää tuhansia ääniä, jotta kolmannet paikat jäävät haaveeksi.


Tässä vielä todennäköisimmän paikkamäärän muutos edellisiin vaaleihin nähden:


  • Kokoomus 3 (0)
  • Perussuomalaiset 2 (-1)
  • SDP 4 (0)
  • Keskusta 3 (+1)
  • ​Vihreät 0 (0)
  • Vasemmistoliitto 1 (0)
  • ​KD 1 (0)

 

SDP siis säilyttää asemansa Hämeen suurimpana puolueena vaikka ennustamme sen kannatuksen tippuvan reilun prosenttiyksikön viime vaaleista. Tällainen tulos olisi lähihistorian heikoin SDP:lle. Toiseksi pinnistää Kokoomus, jos sekin menettää viime vaalien kannatuksestaan reilut pari prosenttiyksikköä. Kuten muutamissa muissakin vaalipiireissä, Hämeessäkin Kokoomuksen kannatus on laskenut tasaisesti vaali vaalilta verrattuna valtakunnalliseen kannatukseen. Puolue joka 1987 oli yli 30% kannatuksella vain vajaan parinsadan äänen päässä suurimman puolueen paikasta, saa kampanjoida tosissaan saavuttaakseen 20% kannatuksen.


​Sen minkä Kokoomus on Hämeessä viime vaaleissa menettänyt, on Keskusta saavuttanut. Vaikka ennusteessamme Keskusta ei aivan vaalien 2007 tasolle ylläkään, nousee se lähemmäksi Kokoomusta kuin koskaan aiemmin. Perussuomalaisten kannatus tippuu Hämeessä kaikkein eniten, lähes neljä prosenttiyksikköä.


​Pienemmistä puolueista Vihreät lisäävät kannatustaan ja Vasemmistoliitolla sekä KD:llä se säilyy lähes muuttumattomana. Suuria muutoksia ei ole myöskään ehdokasasettelussa, jossa merkittävin poisjäänti on SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Jouko Skinnari.


Se miten nämä kannatusprosentit muuttuvat kaikkien todennäköisimmin paikoiksi selviää alla olevasta kuvasta.

Hämeen vaalipiirikohtainen ennuste


​28.1.2015

 

Simulaatioidemme pohjalta todennäköisimmässä tuloksessa SDP säilyttää suurimman puolueen aseman Hämeessä. Vaalipiirin ennustettu äänestysaktiivisuus on 65,2% äänestysprosenttia, jos valtakunnallinen äänestysprosentti on 66%. Äänestysaktiivisuus on vaihdellut viimeisen 15 vuoden aikana 65% molemmin puolin, josta tämä vaali ei tee poikkeusta.


Alla näkyvässä kuvassa ovat puolueiden todennäköisimmät kannatusluvut prosentteina.