Voiko Euroviisuja ennustaa?

Tietysti voi, mutta kuinka tarkkoja ennusteet sitten ovat…

Euroviisut ovat monien ”asiantuntijoiden” pelikenttä. Veikkauksia finaaliin menijöistä tai koko kisan voittajasta riittää pilvin pimein. Tämän lisäksi aiheesta on tehty monia yliopistotason tutkimuksia, joissa on käsitelty varsinkin eri maiden äänestyskäyttäytymistä.

Euroviisujen ennustaminen poikkeaa esim. urheilutapahtumien ennustamisesta merkittävästi, koska näissä kilpailuissa tärkeintä muuttujaa – kappaletta – ei voida toista kertaa mallintaa. Kun LeBaron James tekee koripallossa vähintään 10 pistettä 50:ssä peräkkäisessä ottelussa, on suuri todennäköisyys että hän tekee 10 pistettä myös seuraavassa pelissä. Euroviisuissa Krista Sigfriedin tulos ei vaikuta mitenkään Pertti Kurikan Nimipäivien tulokseen muutaman vuoden päästä.

Olemme koonneet helposti mallinnettavia muuttujia laskentamalliimme, jolla ennustamme sekä todennäköisyyksiä, että pistemääriä. Eräs tällainen muuttuja on eri kappaleiden katsomiskerta Youtubessa. Kuten urheiluennusteissamme, käytämme myös tässä mallissa vedonlyöntiyritysten kertoimia, jotka monissa tapauksissa kuvaavat hyvin tapahtumien todennäköisyyksiä. Esitysjärjestys, musiikin streaming-palveluiden kuuntelukerrat ja viime hetken trendit eri muuttujissa ovat muita tärkeitä muuttujia laskentamallissamme.

Lisäksi olemme tehneet oman versiomme eri maiden äänestyskäyttäytymisestä. Sen pohjalta lasketaan todennäköisimmät äänimäärät, jotka eri maat kilpailun eri vaiheissa antavat. Eri sijoituksille annetut pisteet pienellä muuntokertoimella sekä kärkisijojen, että loppupään sijojen osalta toimivat lopputuloksen osalta melko hyvin.