​​​​

Serbian nousujohteinen trendi näkyy myös kasvaneessa voiton todennäköisyydessä. Aluksi ennustimme Serbian tien nousevan pystyy jo semi-finaaleissa, mutta hyvä suoritus siellä on nostanut sen kärkijoukkoon. Viro on syystä tai toisesta luisunut terävimmästä kärjestä top 6 ulkopuolelle ja vedonlyöntikertoimet näyttävät tämän trendin jatkuvan.


Vaikka Suomi ei mukana finaalissa olekaan, on mielenkiintoista ennustaa mihin Suomen antamat pisteet menevät. Historialliseen äänestyskäyttäytymiseen ja nykyisten osallistujien tasoon suhteutettuna Suomi antaa finaalissa pisteitä seuraavasti:


Viro 12​

Ruotsi 10

​Norja 8

Unkari 7

​Israel 6

Venäjä 5

​Belgia 4

Australia 3

Italia 2

Ranska 1


Unkarin pääsy finaaliin oli pienoinen yllätys, joten sen pistemäärä voi olla myös pienempi. 


Jos vedonlyöntikertoimet muuttuvat ennen iltaa huomattavasti, päivitämme ennustettamme vielä kerran. Muussa tapauksessa näillä mennään.​​​​

Kuten olemme tässä YLE:n artikkelissa tarkemmin analysoineet, on kisa hyvin todennäköisesti kolmen kauppa. Australiaa on datan puutteen vuoksi hankala ennustaa, joten se voi yllättää, mutta todennäköisyys voitolle on nykyisten numeroidemme valossa kärkikolmikkoa huomattavasti pienempi.


​Viime hetkien muutokset vedonlyöntikertoimissa vahvistavat Venäjän asemaa, sillä se on noussut Ruotsin jälkeen toiseksi suositummaksi voittajaksi Italian ohi. Australia ja Belgia muodostavat vedonlyöjien mielestä seuraavan kaksikon. Vaikka finaalin viimeinen kappale ei historiallisesti ole menestynyt, on loppupuolen esiintymispaikasta siis selkeää hyötyä. Ennustamme Italian murtavan tämän viimeisen esiintyjän kirouksen.


Voiton todennäköisyys noudattelee pääosin todennäköisimpiä äänimääriä, mutta Australian osalta ennustamisen vaikeus pudottaa myös voiton todennäköisyyttä ennusteessamme. Kuten alla olevasta kuvasta huomaamme, top 10 ulkopuolelta tuleva voittaja olisi jymy-yllätys.

Finaalissa


23.5.2015


Ensimmäisen semi-finaalin melko surkeasti menneen ennusteen jälkeen pääsimme jo lähemmäksi totuutta toisessa semi-finaalissa, jossa ennustimme oikein yhdeksän kymmenestä läpimenijästä. Islanti jäi ennustetuista rannalle ja heidänkin osallaan todennäköisyyden laskeva trendi oli nähtävissä kilpailun aikana nousevissa kertoimissa.


Kuten ensimmäisessä semi-finaalissa, myös toisessa vedonlyöntikertoimet heijastivat hyvin tarkasti läpimenijät. Vain Malta jäi kertoimien pohjalta tehdyssä ennusteessa finaalin ulkopuolelle. Onkin mielenkiintoista katsoa sekä asiantuntijaraatien, että yleisön pisteitä näistä semi-finaaleista. Jotenkin vaikuttaa siltä, että Malta oli ennen esitystä annetuissa asiantuntijaraatien pisteissä jatkoonmenijöiden joukossa.


Finaalissa ovat mukana siis 27 maata. Näistä 20 etenivät sinne semi-finaalien kautta. Tämä antaa näille kappaleille etulyöntiasemaa, koska he ovat jo keränneet pisteitä ja saaneet ääniä. Saman kappaleen uudelleen äänestäminen on yleisempää kuin kappaleen vaihtaminen semi-finaalin ja finaalin välillä.


Toinen huomioitava asia finaalissa on esiintymisjärjestys. Aiheesta on sekä musiikkikilpailuissa että urheilukilpailuissa tehty useita tutkimuksia. Euroviisuihin liittyvä perustietoja kertova artikkeli listaa loppupään esiintyjien eduksi n.5% paremman pistesaaliin.


Myös finaalista pudonneilla mailla on merkitystä. Monesti naapurimaat kisaavat samoista pisteistä. Esimerkiksi Viro on antanut suhteellisesti eniten ääniä Suomelle, Latvialle, Venäjälle ja Ruotsille. Kun Suomi ei ole mukana finaalissa, nousevat muiden kolmen maan todennäköisyydet saada pisteitä Virolta.


Muun muassa näiden muuttujien lisäksi olemme tarkastelleet viime päivien finaalikappaleiden videoiden katselukertoja eri videopalveluissa. 


Myös muutamat muut ovat ennustaneet voittajaa ja finaalin tulosta. Asiakkaamme Wall Street Journal on pistänyt kehiin asiantuntijan analyysin sijaan. Microsoft luottaa hakukonemagiaan ja muihin hyväksi havaittuihin ennustusmetodeihinsa. Guardian käyttää data-analyysiä, mutta tulokset ovat kyllä mielenkiintoisia. Euroviisuguru Adrian Kavanagh ennusti finaaliin menijät yhtä kappaletta tarkemmin kuin me ja hänen finaaliennusteensa on jälleen syvällinen. Finaalin jälkeen on aika pistää vaikka ennusteiden top 10 vertailuun ja katsoa kuka oli tarkin.


​Miten sitten kisassa ennusteemme mukaan käy? Alla näkyvät finaalin todennäköisimmät äänimäärät.