​​​​

Bulgaria ja Romania ovat toisen semi-finaalin kärkimaina menossa lauantain finaaliin. Pohjoismaista väriä viisufinaaliin Ruotsin lisäksi on tuomassa Tanska ja mahdollisesti Norja. Eteläinen naapurimaamme Viro on myös ennusteen mukaan pääsemässä lauantain finaaliin. Kärkipäähän ennustetuista maista Alankomaat keräävät jatkopaikkaan tarvittavat äänet Länsi-Euroopasta, kun vastaavasti Bulgaria, Romania, Unkari, Serbia, Kroatia ja Makedonia äänestävät perinteisesti toisiaan. Bulgaria ja Romania näyttävät keräävän ääniä lähes kaikilta mailta.


Finaaliin suoraan pääsevistä maista Ukrainasta, Saksasta ja Ranskasta äänet menevät suurelta osin Romanialle. Muita hyötyjiä arvonnan tuloksesta, jossa juuri nämä kolme maata sijoitettiin toiseen semi-finaaliin ovat Viro ja Alankomaat. Ukrainan äänet Valko-Venäjälle saattavat olla hyvin tärkeät, sillä heidän kappaleensa kamppailee viimeisistä finaalipaikoista tiukasti. Jos Ukraina olisi arvottu ensimmäiseen karsintaan, niin Valko-Venäjän mahdollisuudet olisivat olleet heikommat.


Alla olevassa kuvassa näkyvät eri maiden finaalipaikan todennäköisyydet. 

Semi-Finaali II Kiev


11.5.2017


Ensimmäisen semi-finaalin laulut on lautettu ja Suomi jatkaa laulujaan finaalin ulkopuolella. Hieman yllättävästikin finaalin ulkopuolelle tippunut Norma Johnin esitys ei katsojia ja raateja vakuuttanut. Sekä Accuscoren ennuste, että vedonvälittäjien kertoimet näyttivät Suomelle jatkopaikkaa, mutta näin kävi tällä kertaa. Aiemman historiadatan valossa vedonlyöntikertoimet ovat näyttäneet hyvin suuntaa eri maiden asiantuntijaraatien pistemäärille - mistähän tämäkin tieto on markkinoille tullut - mutta yleisön käyttäytyminen on ollut vaikeammin arvioitavaa. Onkin mielenkiintoista nähdä pudottivatko yleisöäänet tällä kertaa Suomen jatkosta.


Accuscoren ennusteessa jatkoon ennustettiin 8/10 oikeaa kappaletta. Suomen lisäksi viimeiseksi jatkoon menijäksi ennustettu Georgia jäi ulos finaalista. Kuten ensimmäisen semi-finaalin ennusteessa pohdittiin, Belgia nousi finaaliin ennustuksesta huolimatta. Täydellisen amatöörin silmin esitystä ei voi kärkimaihin verrata, mutta finaalissa on tietysti vara parantaa.


Tämän illan semi-finaalin Accuscoren piste-ennuste näkyy alla. 

​​​​​

Verrattuna muihin viime vuosina tehtyihin semi-finaaliennusteisiin, silmiinpistävää on eri maiden todennäköisyyksien suuri hajonta. Kun Bulgaria ja Romania ovat "lähes varmoja" finalisteja, on San Marinon todennäköisyys finaalipaikalle alle 1%. Ilmeisesti yhdistelmä vedonlyöntikertoimista, äänestyksessä mukana olevista maista, Youtube- katselukerroista ja muista simulaatioissa käytetyistä muuttujista esittävät joidenkin maiden mahdollisuudet historiallisen pieninä.


Historiallisen äänestyskäyttäytymisen valossa paikka tämän illan semi-finaalissa ei olisi Suomea pelastanut, sillä tämän iltaisilta mailta Suomi on perinteisesti saanut suhteessa vähemmän ääniä, kuin tiistain karsinnassa äänestäneiltä.


Viimeisistä paikoista käydään tälläkin kertaa tiukka kisa. Accuscoren ennustemalli nostaa viime päivinä vetomarkkinoiden todennäköisyyksien valossa laskussa olleen Serbian finaaliin Valko-Venäjän tilalle. Kroatia ja Norja käyvät tasaväkistä taistoa samoista paikoista. San Marinon, Sveitsin tai takavuosien viisumenestyjän Irlannin finaalipaikka olisi kovan luokan yllätys.