​​​​​

Portugalin voiton todennäköisyys on korkea, mutta viime hetkien muutokset vedonlyöntikertoimissa saattaa sitä pienentää Italian ja Bulgarian kustannuksella. Kannattaa muistaa, että viime vuoden voittaja Ukraina sai paria päivää ennen finaalia tehdyssä ennusteessa todennäköisyydeksi reilut pari prosenttia. Poliittisesti värittynyt asiantuntijaraatien äänestäminen tiputti suuren ennakkosuosikin Venäjän sillä kertaa kolmanneksi.


Nyt mikään maa ei ole yli 50% todennäköisyydellä voittaja, joten tilanne muistuttaa pitkälti vuoden 2015 finaalia, jolloin Ruotsi, Italia ja Venäjä kamppailivat voitosta.


Suomalaisten äänestyskäyttäytyminen on ollut vuodesta toiseen samanlaista. Tänään todennäköisimmin pisteistä Suomelta saavat Ruotsi, Belgia, Portugali ja Unkari. Kärkimaista suurimman hajonnan pisteissä ennustuksen mukaan tulee saamaan Italia, joka kerää Välimeren suunnalta täysiä pisteitä, mutta saattaa jäädä jäänöspisteille Itä-Euroopan maista annettavissa pisteissä. Bulgaria taas kerännee hyvän pistepotin juuri Itä-Euroopasta ja erityisesti balkanilta. Portugali taas saanee tasaisimmin ääniä eri puolelta Eurooppaa. 


​Viisufinaalia seuratessa kannattaa laskea annettuje pisteitä ja verrata sitä yleisöäänestyksessä annettavaan kokonaispistemäärään (2463). Näin pystyy ennakoimaan jo ennen aivan viimeisiä maita, onko sijoilta 2 ja 3 mahdollista nousta ykköseksi ohi asiantuntijaraadin voittajan. Viime vuonna Ukrainan voitto oli selvä ennen Venäjän saamia pisteitä. Tätä eivät kaikki vetomarkkinoilla huomanneet...

​​​​

Italia on ollut ennustusten ja vedonlyöntimarkkinoiden ykkössuosikki pitkän aikaa. Nyt toisen semi-finaalin jälkeen Portugal on noussut monissa ennustuksissa kärkipaikalle. Italian voittomahdollisuuksia vastaan puhuvat muutamat seikat: Euroviisujen viidestä suresta rahoittajamaasta, jotka pääsevät suoraan finaaliin, on viimeisen 17 vuoden aikana noussut voittaja vain kerran Saksan voittaessa viisut vuonna 2010. Kaksi vuotta sitten Italia oli yksi suosikeista, mutta jäi silloin kolmanneksi, vaikka sai eniten yleisöääniä.


Samoissa vuoden 2015 kisoissa, joissa Ruotsi nousi voittoon, heidän vedonlyöntikertoimensa laskivat kilpailupäivän aikana huomattavasti. Tälläinen viime päivän muutos kertoimissa on yleensä korreloinut hyvin lopputuloksen kanssa - oli kyseessä sitten Euroviisut tai Serie A:n jalkapallo-ottelut.


Ennusteen mukaan kisa on käytännössä kolmen kauppa. Jos voittaja tulee Portugalin, Italian tai Bulgarian ulkopuolelta, on se yllätys. Kestomenestyjä Ruotsi on tälläkin kertaa tunkeutumassa kärkiviisikkoon, mutta voittoon asti juoksumattohumppa ei tällä kertaa yllä. Toinen finaalin kärkiviisikkoon ennustettu maa on Belgia, jonka Accuscoren ennuste olisi jättänyt jo finaalin ulkopuolelle. Belgian voitto olisi myöskin yllätys, mutta sijoitus 10 parhaan joukkoon ei niinkään.


 

Finaali Kiev


13.5.2017


Toisen semi-finaalin esiintyjistä jatkoon selvisi melko odotettu kymmenikkö. Ainoastaan Viron putoaminen finaalista oli pienimuotoinen yllätys, sillä sen jatkopaikkaa puolsivat sekä vedonlyöntiyhtiöiden kertoimet, että Accuscoren ennuste. Kuten ensimmäisessäkin karsintakilpailussa, myös toisessa semi-finaalissa ennusteen tarkkuus oli 8/10, kun tarkastellaan jatkoon päässeitä maita. Jo ennusteessa pohdittiin Serbian mahdollisuuksia jatkoon, ja lopulta tie nousi heillä pystyyn karsinnoissa.


Pohjolan viisuedustus on tällä kertaa Ruotsin, Norjan ja Tanskan varassa, sillä Suomi, Islanti ja kaikki Baltian maat jäivät finaalin ulkopuolelle. Accuscoren kokonaisennuste finaaliin päässeistä 16/20 oli samaa tasoa kuin vuonna 2015, mutta hieman heikompi, kuin viime vuonna, jolloin ennustimme 18/20 finaaliin menijää oikein. Finaalin jälkeen julkaistavia äänestystuloksia onkin mielenkiintoista tutkia, sillä vedonlyöntikertoimien valossa Viron äänisaalis asiantuntijaraadeilta on varmaankin ollut läpipääsyyn riittävä.


Nyt sitten finaaliin, jonka piste-ennuste näkyy alla.