​​​​

Kyproksen ja Puolan finaalipaikasta ei välttämättä kannata omakotitaloa vedon pantiksi laittaa, sillä Irlannilla ja Maltalla todennäköisyys finaaliin on lähes sama. Ruotsin ennakkosuosikkiasemasta kertoo se, että monissa vedonlyöntiyrityksissä ei oteta vetoja millään kertoimella vastaan Ruotsin finaalipaikasta. Ja nämä samat tahot ottavat vetoja vastaan Barcelonan voitolle kakkosdivisioonan Sabadelliä vastaan Espanjan cupissa...


San Marinon tai Tsekkien finaalipaikka olisi melkoinen yllätys.


Äänestyskäyttätymisen mallintamisessa joidenkin maiden osalta mallissa ei paljoa dataa ole. Esim. Australia osallistuu Euroviisuihin ensimmäistä kertaa ja koska he eivät ole koskaan äänestäneet muiden maiden kappaleita on hankalaa ennustaa ovatko heidän sympatiansa vanhan emämaan puolella vai sitä vastaan. Lähinaapurimaita on ainakin kohtalaisen haasteellista äänestää.


Myös niissä tapauksissa, joissa maa on osallistunut viime aikoina harvakseltaan Euroviisuihin on käytettävissä oleva data melko vähäistä. Esim. Tsekki ei ole ollut mukana viimeisen kuuden vuoden aikana. Tästä on referenssidataa vaikea mallintaa.


Ketkä sitten juhlivat finaalissa? Todennäköisimmät pistemäärät näkyvät alla olevassa kuvassa.  

​​​

Todennäköisyydet jatkoon pääsystä noudattelevat monissa tapauksissa todennäköisimpien äänimäärien järjestystä. Suomelle todennäköisyys on hieman pienempi suhteessa muihin pääosin suuresta äänihajonnasta johtuen. Ennusteemme näyttää täysiä ääniä, mutta myös nollaa. Viimeisistä paikoista kymmenen joukkoon kisa on tiukka, sillä Alankomaiden, Kreikan, Georgian ja Makedonian todennäköisyydet ovat hyvin lähellä toisiaan. Näille neljälle maalle olisi vain kaksi paikkaa tarjolla.


Toisessa semi-finaalissa on vain yksi suosikki. Rakas naapurimme Ruotsi.  

​​​

Viro ja Venäjä ovat kärkikaksikkona, jonka jälkeen ennustamme Suomea, Belgiaa, Albaniaa ja Armeniaa seuraavaan ryhmään finaaliin menijöiksi. Romanialla on yksi korkeimmista Youtube-katsontakerroista, joten he jatkavat myös todennäköisesti finaaliin. Valko-Venäjä, Alankomaat ja Kreikka ovat ennustuksessamme muut finalistit.


Kun äänten sijasta tutkitaan todennäköisyyksiä, näyttävät palkit seuraavilta.

​​​

Ennusteemme mukaan Ruotsi saisi 50 pistettä enemmän kuin toiseksi eniten ääniä metsästänyt Azerbaidzan. Kärkikuusikko erottuu omaan joukkoonsa, jonka jälkeen Liettua sekä Israel näyttävät menevän myöskin jatkoon. Israelin korkea Youtube-kiinnostus vahvistaa omalta osaltaan tätä ennustetta.  Kypros ja Puola ovat näillä näkymin kaksi viimeistä jatkoonpääsijää. Kuinka tiukka kisa viimeisistä paikoista sitten muodostuu? 

Voiko Euroviisuja ennustaa?


11.5.2016 Tukholman semifinaalit

24.5.2015 Ennusteiden tarkkuus

23.5.2015 Ennuste finaaliin

20.5.2015 Ennuste ensimmäisen semi-finaalin jälkeen


13.5.2015


Tietysti voi, mutta kuinka tarkkoja ennusteet sitten ovat...Se nähdään finaalin jälkeen, sillä olemme laajentaneet ennusteita kattamaan nyt myös Eurovision laulukilpailujen tulokset.


Euroviisut ovat monien "asiantuntijoiden" pelikenttä. Veikkauksia finaaliin menijöistä tai koko kisan voittajasta riittää pilvin pimein. Tämän lisäksi aiheesta on tehty monia yliopistotason tutkimuksia, joissa on käsitelty varsinkin eri maiden äänestyskäyttäytymistä.


Euroviisujen ennustaminen poikkeaa esim. urheilutapahtumien ennustamisesta merkittävästi, koska näissä kilpailuissa tärkeintä muuttujaa - kappaletta - ei voida toista kertaa mallintaa. Kun LeBaron James tekee koripallossa vähintään 10 pistettä 50:ssä peräkkäisessä ottelussa, on suuri todennäköisyys  että hän tekee 10 pistettä myös seuraavassa pelissä. Euroviisuissa Krista Sigfriedin tulos ei vaikuta mitenkään Pertti Kurikan Nimipäivien tulokseen muutaman vuoden päästä.


Olemme koonneet helposti mallinnettavia muuttujia laskentamalliimme, jolla ennustamme sekä todennäköisyyksiä, että pistemääriä. Eräs tällainen muuttuja on eri kappaleiden katsomiskerta Youtubessa. Kuten urheiluennusteissamme, käytämme myös tässä mallissa vedonlyöntiyritysten kertoimia, jotka monissa tapauksissa kuvaavat hyvin tapahtumien todennäköisyyksiä. Tämän lisäksi olemme tehneet oman versiomme eri maiden äänestyskäyttäytymisestä. Sen pohjalta lasketaan todennäköisimmät äänimäärät, jotka eri maat kilpailun eri vaiheissa antavat. 


​Miten sitten kisassa käy? Alla näkyvät ensimmäisen semi-finaalin todennäköisimmät äänimäärät. 

​​​

Laskentamallimme näyttää voittoa Italialle. Osatekijä tähän on yli 24 miljoonan katselukerran Youtube- video. Seuraavaksi eniten katselukertoja on Venäjällä, 20 miljoonaa katselukertaa pienemmällä määrällä. Vedonlyöntitoimistot ennustavat Ruotsia voittajaksi, jonka puolesta puhuu myös ns. big 5 maiden huono menestys. Näiden maiden kappaleitahan ei äänestetä semi-finaaleissa, joten he joutuvat hankkimaan täysin uusia äänestäjiä finaaliin. Vain Saksa on onnistunut voittamaan ilman osallistumista semi-finaaleihin nykisen kilpailuformaatin ollessa käytössä.


Ruotsin lisäksi Venäjä, Australia ja Viro saalistavat yli 100 pistettä. Saksalle näyttää tällä kertaa tulevan zero poeng. Jos Australian äänestyskäyttäytymisen ennustaminen on hankalaa, ei sen äänimäärän ennustaminen ole kovinkaan paljoa helpompaa. Alla oleva kuva näyttää eri finalistien voiton todennäköisyyden.

​​​

Vaikka todennäköisin äänimäärä Australialle tarjoaa nelossijaa, todennäköisyyksien valossa heidän mahdollisuutensa voittoon on vasta 11. suurin. Kun on tälläisessä kisassa ensimmäisen kerran, voi käydä Serbiat, mutta hyvin todennäköisesti ei. 


Kolmen kärkimaan voiton todennäköisyys on selkeästi muita korkeampi. Jos äänestäjät alkavat politikoida, voi Venäjän voiton todennäköisyys laskea. Euroviisujen kannalta toivottavasti ääniä annetaan vain musiikillisin perustein.


Itse olemme tehneet ennusteen hyvin datapohjaisesti. Ennusteen tekijät ovat kuunnelleet vain yhden Euroviisuihin osallistuvan kappaleen.


Päivitämme tätä ennustetta vielä ennen ensimmäistä semi-finaalia ja  uudelleen ennen finaalia niiden kappaleiden myötä, jotka siellä esiintyvät.