​​​​​

Päivitämme ennustettamme myös toisen semi-finaalin jälkeen sekä mallin, että datan osalta. Ensimmäisestä semi-finaalista oppineena vedonlyöntikertoimien merkitystä ei sovi vähätellä.

​​​​

Ennusteemme mukaan Italia ja Ruotsi kamppailevat kärkipaikasta.  Georgia nousee melkoisen korkealle ja Serbiakin nousee hätyyttelemään top 10:iä. Nyt mukana on myös Ranksa, mutta ennustamme heidän menestystään vaatimattomaksi. Olemme myös korjanneet virheen, jonka myötä kokonaispistemäärät olivat ennustetta pienemmät. Nyt kertoimien pitäisi olla kohdallaan.


Monissa kommenteissa ensimmäisen semi-finaalin jälkeen puhuttiin Itä-Euroopan äänestäneen Itä-Euroopan kappaleita. Finaalissa tämä näkyy selkeästi. Armenia ja Georgia saavat suhteellisesti enemmän ääniä verrattuna keskiarvoon. Todennäköisyyksiä verrattessa, on top 9 ulkopuolelta tuleva voittaja todellinen suuryllättäjä.

​​​​

Tässäkin tapauksessa todennäköisyydet jatkoon pääsystä noudattelevat todennäköisimpien äänimäärien järjestystä. Jos joku kärkiviisikosta jää finaalin ulkopuolelle, voidaan puhua yllätyksestä. Ajaessamme ensimmäisen semi-finaalin ennusteen päivitetyllä mallilla, yllätysputoajina voidaan nähdä Valko-Venäjä ja Suomi. Täysin subjetiivisen arvion pohjalta Serbia kuitenkin kappaleellaan ja esityksellään nousi finaaliin ennusteiden vastaisesti, mutta ei enää kovin yllätyksekkäästi.


Finaalin asetelmat muuttuvat vain hieman. 

​​​

Vaikka olemme lisänneet semi-finaalin vedonlyöntikertoimien painoarvoa tässä ennusteessamme, ei suuria muutoksia tässä edelliseen ennusteeseemme ole. Näiden kilpailijoiden mahdollisuudet jatkoon muuttuvat suunnilleen samassa suhteessa kun verrataan mahdollisuuksia koko kilpailun voittoon.


Kun äänten sijasta tutkitaan todennäköisyyksiä, näyttävät palkit seuraavilta.

Ensimmäisen semi-finaalin jälkeen


20.5.2015


Pertti Kurikan nimipäivät jäivät ennusteemme vastaisesti rannalle viisufinaalista. Samoin kävi Alankomaille ja Valko-Venäjälle. Muut seitsemän finaaliin menijää olivat ennusteessamme kohdillaan. 7/10 ei ole mikään loistotulos.


Mistä tämä sitten johtuu? Huomioitavaa oli, että muutamissa vedonlyöntipörsseissä äänestyksen aikana muodostui jatkoon menevien kappaleiden lista täydellisenä. Vedonlyöntikertoimet olivat muutenkin kohdallaan, sillä viimeiset numerot ennustivat 9/10 oiken vain Valko-Venäjän ja Serbian vaihtaessa paikkaa. Koko kisa voittokertoimet eivät ennustaneet semi-finaalin tulosta kovinkaan hyvin, sillä kuudentena listoilla ollut PKN jäi siis kokonaan 27 finalistin ulkopuolelle.


Samoin kävi vertailtaessa Youtube-katselukertoja. PKN oli sijalla kuusi tälläkin listalla, mutta videoiden katselukerrat eivät realisoituneet pisteiksi tai jakopaikaksi. Kuten ei käynyt Ylen vaaligalleriassakaan.


Toiseen semi-finaaliin ja finaaliin olemme hieman viilanneet malliamme. Toivottavasti oikeaan suuntaan. Alla näkyy päivitetty ennuste toisesta semi-finaalista.