Edelliseen ennusteeseemme verrattuna pieniä muutoksia paikkamääriin tulee. Keskusta saa yhden lisäpaikan Oulussa vasemmistoliiton kustannuksella. Varsinais-Suomessa vasemmistoliitto vie perussuomalaisten neljännen paikan. Mutta Lapissa vesemmistoliitto menettää toisen paikkansa SDP:lle. Vasemmistoliiton paikkamäärä tosin säilyy edellisen ennusteen 15:sta, koska Pirkanmaalla he saavat vihreiltä yhden paikan. Pirkanmaalla tapahtuu toinenkin muutos, jossa kokoomus menettää yhden paikan KD:lle, jonka valtakunnallinen paikkamäärä nousee neljään.


​Perussuomalaisten kannatuksen nousu näkyy myös siinä, että he ottavat enää kolmessa vaalipiirissä viimeisen paikan. Edellisessä ennusteessa tällaisiä vaalipiirejä oli viisi. Nyt viimeisten paikkojen keräilijänä kunnostautuu keskusta, jolle viimeinen paikka on menossa viidessä vaalipiirissä. Vasemmistoliitto saa paikan kahdessa vaalipiirissä ja SDP sekä KD molemmat yhdessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keskustan paikkamäärä voi jäädä alle 50 paikan. Kisa kakkostilasta on edelleen hyvin tiukka, mutta siinä perussuomalaiset näyttävät edelleen hyötyvän vaalijärjestelmästä äänien muuntuessa edustajapäikoiksi.


Tässä oman ennustuksemme muutokset viime vaalien paikkalukuihin:


  • Keskusta 53 (+18)
  • ​Perussuomalaiset 37 (-2)
  • Kokoomus 35 (-9)
  • ​SDP 34 (-8)
  • Vihreät 13 (+3)
  • ​Vasemmistoliitto 15 (+1)
  • ​RKP 8 (-1)
  • KD 4 (-2)

 


Kun laskemme vaalipiirikohtaiset tulokset yhteen, ennustamamme eduskunnan paikkajako näkyy alla olevassa kuvassa.

 

Vasemmistoliitto ja RKP näyttävät olevan hieman kilpakumppaneitaan edellä tutkailtaessa näitä taistelupareja.


Alla näkyvät kaikkien todennäköisimmät kannatusluvut koko maan äänimäärinä mitattuna.

Onko tämä lopullinen tulos?

 

18.4.2015


Viimeinen valtakunnallinen gallup ennen vaaleja julkaistiin Yle:n toimesta. Suuria yllätyksiä ei siinä ole. Jo monissa maakunnallisissa gallupeissa ja myös HS:n viimeisessä valtakunnallisessa gallupissa näkynyt perussuomalaisten kannatuksen kasvu oli ainoa virhemarginaalin ulkopuolelle tapahtuva muutos. Kilpailtaessa kakkossijasta tämä on ainoa selkeä trendi, joka on näkynyt useissa mittauksissa. Kuten monesti presidentinvaaleissa olemme nähneet, ehdokas, joka saa nostetta vaalikamppailun viime metreillä, on vahvoilla lopullista tulosta laskettaessa. 


Tämä ilmiö on osa monien tutkijoiden esillä pitämää bandwagon- efektiä, jossa ihmiset haluavat olla voittajan puolella. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Jos bandwagon- efekti toimisi voimallisesti myös Suomen vaalitaistossa, ei keskustan kannatus olisi laskussa, vaan nousussa. Vaalikamppailussa näkyy paremminkin urheilusta tuttu "underdog momentum"- efekti, jossa altavastaajan saadessa onnistumisia, yleisö siirtyy hänen puolelleen. Varsinkin puolueettomalla areenoilla pidettävissä tennis- ja nyrkkeilyotteluissa tämä ilmiö on monesti hyvin huomattava ja antaa altavastaajalle selkeän hyödyn.


Suomen lähiaikojen vaalihistoriassa vastaava "underdog momentum" on nähty monissa presidentin vaaleissa:

- 1994: ensin Elisabeth Rehn ja toisella kierroksella Martti Ahtisaari nousivat takaa voittoon

- 2000: Tarja Halosella oli useita ehdokkaita pienempi gallup-kannatus, mutta nousu kantoi vaalien voittoon

- 2012: Pekka Haavisto nousi ensimmäisen kierroksen alla altavastaajasta toiselle kierrokselle


Eduskuntavaaleissa kannatusmuutokset aivan viime metreillä ovat olleet pienempiä. Jos yllättäviä muutoksia on viime metreillä ollut, ne ovat yleensä olleet alaspäin, eivät ylöspäin. Viimeisimpänä muistamme keskustan tiputuksen 2011 ja SDP:n lähes vastaavan pudotuksen 2007.


Olemme käyttäneet kaikissa vaalipiireissä Helsinkiä lukuunottamatta myös maakuntalehtien julkaisemia vaalipiirikohtaisia mielipidemittauksia. Nämä antavat suuntaa lähinnä rajatapauksissa ja viimeisissä paikoissa, mutta eivät suoranaisesti vaikuta valtakunnallisen kannatuksen simulaatioomme. Vaalipiirikohtaisten mielipidemittausten koosteen löydät täältä.


Keskustan kannatukseksi näissä vaaleissa ennustamme 22.7%. Siinä on muita puolueita suurempi hajonta lähinnä kahdesta syystä: suuremmalla ennustetulla kannatuksella on myös suurempi hajonta ja keskustan kannatuksen muutaman kuukauden tapahtunut jatkuva lasku ei ole pohjaa saavuttanut.


Kakkossijan osalta kokoomuksen kannatuksen vaihtelu on ollut pienintä, perussuomalaiset ovat nousseet äänimäärissä kolmanneksi, mutta heidän ennusteensa laaja hajonta mahdollistaa sekä korkeammaan, että alemman äänimäärän. SDP:n hajontaa kasvattavat hieman toisistaan ristiriitaiset gallupit eri medioiden toimesta.Koko maan tulosten ennuste

 

Ennustamme puolueiden prosentuaalista kannatusta ja paikkamäärää kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Tämä koko maan tulosten ennuste on laadittu eri vaalipiirien tulosten pohjalta ja siinä käytetään valtakunnallista 66% äänestysaktiivisuutta. Alla olevista linkeistä pääsee katsomaan aiempia ennusteita ja muita ennusteisiimme liityviä kommentteja.