Kuinka tarkka ennusteemme on? - Kokoomus

 

5.2.2015


Julkaistuamme ensi kertaa vaalipiirikohtaisen ennusteen, monet kysyivät kuinka tarkka ennusteemme on. Emme puhu virhemarginaalista, koska mallimme ei perustu mihinkään tilastolliseen otantaan kuten mielipidetiedusteluissa. Puhumme mieluummin todennäköisyyksistä. Voimme sanoa, että 95% todennäköisyydellä Kokoomuksen kannatus on vaaleissa 12.5 ja 23.5% välillä. Ja kaikkien todennäköisin kannatus heille on 17.5%, joka on tuhansien simulaatioidemme keskiarvo.

Koska edustajat valitaan vaalipiireistä, on tämä tietenkin vain osa totuudesta. Eri vaalipiirien äänimäärät ja niistä laskettavat vertausluvut, ratkaisevat edustajapaikkojen kohtalon. Tässä kirjoituksessa käymme läpi Kokoomuksen osalta vaalipiiri vaalipiiriltä kuinka todennäköinen ennustamamme tulos on.

Helsingissä Kokoomuksen kannatus laskeen viime vaaleihin nähden, mutta paikkamäärä ei. Tosin puolue on ottamassa ennusteessamme vaalipiirin viimeisen paikan, joten muutama tuhat ääntä vähemmän ja Kokoomuksen kuudes paikka muuttuu viideksi ja vihreät nousevat rinnalle. Uudellamaalla Kokoomus säilyttää suurimman puolueen asemansa. Tosin ehdokasasettelulla saattaa olla kannatusta vähentävä vaikutus, kun kaksikosta Katainen - Stubb ainoastaan jälkimmäinen on tällä kertaa ehdokkaana. Ilman ehdokasasettelun vaikutustakin Kokoomus on menettämässä ainakin kaksi paikkaa Uudellamaalla. Ennusteessamme Uudenmaan vaalipiirin viimeinen paikka on menossa Kokoomukselle, joten menetys voi olla jopa kolme paikkaa ja vain kahdeksan kansanedustajaa.

Varsinais-Suomessa Kokoomus on tukevasti kiinni neljässä paikassa, jotka se saavutti myös neljä vuotta sitten. Viides paikka on kuitenkin liian kaukana. Satakunnassa äänimäärän lasku merkitsee yhden paikan menetystä. Jotta nykyinen kaksi paikkaa säilyisi, tarvitsee Kokoomus yli 4000 ääntä ennusteeseemme nähden. Satakunta on yksi vaalipiireistä, jossa Kokoomuksen kannatus on ollut laskussa valtakunnalliseen kannatukseen verrattuna jo useiden vaalien ajan. Sampsa Katajan ja Anne Holmlundin poisjäänti ei ainakaan helpota asiaa.

Hämeen vaalipiirissä Kokoomuksen kannatuksen kehitys on ollut samanlaista kuin Satakunnassa. Tällä kertaa äänimäärän vähennys ei laske paikkamäärää vaan kolme kansanedustajaa Hämeestä vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Pirkanmaalla Kokoomus säilyttää suurimman puolueen aseman. Simulaatiomme mukaan heidän paikkamääränsä tosin tippuu neljään. Vertauslukujen valossa viides paikka on hyvin lähellä, joten kovalla kampanjoinnilla viides paikka on mahdollisuuksien rajoissa.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin osalta Kokoomuksen paikkaennuste näyttää hyvin vakaalta. Hyvin todennäköisesti kolme paikkaa kuten viime vaaleissa.Toisessa uudessa vaalipiirissä Savo-Karjalassa Kokoomuksen jatkuvasti laskenut kannatus tiputtaa paikkamäärän yhteen paikkaan. Nykyisen kahden paikan pitäminen on myöskin mahdollista pienelläkin kannatuksen nousulla ennustukseemme nähden.

Vaasan vaalipiirissä paikkamäärä putoaa kolmesta kahteen. Ennusteemme mukaan tämä on hyvin todennäköinen tulos, eikä kolmas paikka ole todennäköinen ilman suurta äänimäärän muutosta ennusteeseemme nähden. Keski-Suomessa paikkamäärä putoaa niin ikään yhdellä. Paikkamäärän putoamista vahvistava vaikutus on entisen ministeri Henna Virkkusen siirtyminen EU-parlamenttiin. Kaksi paikkaa ei ole todennäköinen tulos tällä kertaa.

Oulussa paikkamäärä vähenee samalla tavalla kahdesta yhteen. Täällä kaksi paikkaa on mahdollisuuksien rajoissa, mutta se vaatii Vasemmistoliiton ja Keskustan kannatuksen putoamista ennusteessemme verrattuna. Lapissa ennustamme Kokoomuksen jäävän ilman kansanedustajaa näissä vaaleissa. Nykyisen paikan pitääkseen he tarvitsevat lähes 50% lisää ääniä verrattuna ennusteeseemme.

Kun laskemme eri vaalipiirien vaihteluvälin paikkojen suhteen saamme Kokoomukselle 33-42 paikkaa. Nykyisten mielipidetiedusteluiden valossa Kokoomuksen paikkamäärä näissä vaaleissa on hyvin todennäköisesti vähintään 33, mutta ei yli 42, kaikkein todennäköisimmän paikkamäärän ollessa 35.